М'ясо з перцем чилі або густий суп чилі кон карне (chili con carne, ісп., буквально «чилі з м'ясом») - одне з оригінальних страв, сформоване в центрально-американських кулінарних традиціях, популярне в Техасі і мексиканських прикордонних територіях.
Як приготувати чилі кон карне?
Отже, чилі кон карне, адаптований рецепт.
Інгредієнти: грам 600-800 яловичої вирізки; 50-80 мл рослинного масла; 2 цибулини (можна червоних); 5-8 горошин чорного і запашного перцю (упереміш); 3 суцвіття гвоздички; 2 гострих перцю чілі; 2 солодких перцю, краще червоних; 4 зубчики часнику; 4 невеликих стиглих червоних помідора (замість них можна використовувати помідори, консервовані у пульпі або томат-пасту, 1-2 столові ложки); грам 300-400 звареної червоної квасолі (можна використовувати консервовану або зелену стручкову заморожену); щіпка насіння куміна (зіра); щіпка сухого орегано; зелень кінзи; 1 лайм або лимон; 1 плитка гіркого шоколаду середнього розміру; 1-2 столових ложки какао-порошку; сіль; стакан натуральної сметани. Приготування: Етап перший. М'ясо наріжемо дуже дрібними кубиками (можна, звичайно, скористатися м'ясорубкою з крупною решіткою або кухонним процесором, але все-таки краще подрібнити м'ясо вручну). Підготуємо спеції і овочі. Горошини перцю, зіру, орегано і гвоздичку розтираємо в ступці ретельно. Очищаємо цибулю і часник від лушпиння і нарізаємо дрібно. Солодкий перець нарізаємо короткою соломкою. Свіжий перець чилі очистити від насіння і подрібнюємо максимально (якщо чилі сухий - товчемо зі спеціями в ступці). Розігріваємо в просторій сковороді рослинну олію (соняшникову, кукурудзяну, підійде і свинячий смалець). Обсмажуємо м'ясо на середньо-сильному вогні, активно помішуючи лопаткою, до майже повного випаровування рідини і появи красивого коричнево-золотистого відтінку.
Етап другий. Подрумяненное м'ясо перекладаємо в каструлю (казан або сотейник). Тушкуємо м'ясо на малому вогні майже до готовності, так щоб досить легко прожевивалось. Якщо додати в м'ясо чарку домашнього (несульфитированного) виноградного вина, вийде ніжніше. Можна додати трохи води або м'ясного бульйону і тушкувати ще хвилин 20.
Етап третій. Обсмажуємо цибулю в маслі, що залишилося в сковороді після смаження м'яса (не пасеруємо, а саме обсмажуємо). Додаємо до нього інші овочі. Обсмажуємо хвилини 4 помішуючи лопаткою. Додаємо сухі спеції і зменшуємо вогонь. Тушкуємо ще 4 хвилини. Додаємо овочі і готову квасолю (якщо використовуєте консервовану - промийте кип'яченою водою) до м'яса. Далі додамо бланшовані помідори, нарізані скибочками, або томат. В кінці додаємо сік лайма, розтоплений чорний шоколад і какао порошок. Ретельно перемішуємо. Безпосередньо перед подачею до столу приправляємо кожну порцію столовою ложкою сметани, подрібненим часником і зеленню кінзи.
Іноді в чилі кон карне (ближче до кінця процесу приготування) додають трохи меду і коричневого цукру, а також шоколад або какао. Чилі кон карне з какао виходить
особливо смачним і незвичайним, хоча для країн Латинської Америки таке поєднання цілком природне. В якості приправ зазвичай використовують орегано, кумін, чорний і запашний перець, коріандр, іноді лавровий лист та інші.
Варіант для вегетаріанців
Вегетаріанська версія цієї популярної юшки називається chili non carne (ісп.) або chili sin carne (ісп.) що буквально можна перекласти як «чилі без м'яса». У цьому варіанті натуральне м'ясо замінюють соєвим, квасолею, бобами, тофу. Також використовують баклажани, цукіні і/або гарбуз.
З чим подають чилі кон карне?
Чилі кон карне можна подати з тортільями або чіпсами начос, з відварним рисом. Можна подати келишок текіли або мескалю.