Сальса - це не тільки запальний танець, але і гострий, пекучий соус. Мексиканці звеличують його до небес, не іменуючи інакше, як «чарівним зіллям», здатним перетворити хорошу страву сама досконалість і приховати недоліки грубої їжі.
Існує безліч рецептів приготування соусу сальса. Його можна зробити, накришивши практично будь-який набір овочів і фруктів, але основний і незмінний компонент, що збирає всі воєдино, це вогненний перець чилі (і в чималій кількості). Для недосвідчених європейців воно може здатися навіть надмірним, тому не слід суворо дотримуватись рецептуру, додавайте гостроту за власним смаком. І тоді результат вас точно не розчарує!
Мексиканський соус сальса - рецепт
Інгредієнти: помідори - 3 шт.; селера (стебла) - 1/2 ст.; цибуля червоний солодкий - 1 шт.; сіль - 2 ч. ложки; перець чилі - 4 шт.; сік лайма - 2 ч. ложки. Приготування З перцю чилі видаляємо насіння і кидаємо в чашу блендера. Туди ж кришимо цибулю, помідори. Додаємо селеру і змішуємо все до однорідності. Одночасно тоненькою цівкою вливаємо сік лайма. Солимо і даємо настоятися близько години. Під кришкою в холодильнику свіжий соус сальса може зберігатися не більше тижня.
Як приготувати соус сальса верде?
Рецепт цього холодного зеленого соусу римські легіонери принесли з Близького Сходу більше 2000 років тому. Він відмінно підходить як до м'яса, так і до риби, і, звичайно ж, до спагетті.
Інгредієнти: часник - 1 зубчик; каперси - 1 ст. ложка; огірок солоний - 1 шт.; філе анчоуса - 6 шт.; петрушка - 3 гілочки; базилік - 1/2 пучка; м'ята - 4 гілочки; гірчиця діжонська - 1 ст. ложка; оцет винний - 1 ст. ложка; олія оливкова - 4 ст. ложки; перець чорний мелений - за смаком. Приготування Огірок нарізаємо кубиками, з гілочок зелені обриваємо листочки. Змішуємо всі інгредієнти в блендері. Соус не повинен бути занадто однорідним. Перчимо. Солити його не потрібно!
Як зробити соус сальса з авокадо?
Інгредієнти: перець чилі - 2 шт.; сік лайма - 1 ст. ложка; авокадо - 2 шт.; огірок свіжий - 1 шт.; помідори - 2 шт.; часник - 1 зубчик; соус табаско - 3 краплі; сіль, перець чорний мелений - за смаком; кукурудзяні чіпси. Приготування Стиглі авокадо розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки і знімаємо шкірку. М'якоть розминаємо виделкою. Щоб авокадо не потемніло, збризкуємо його соком лайма. Додаємо дрібно нарізані помідори (попередньо з них треба зняти шкірку) і огірок.
Розрізаємо один перчик чилі, видаляємо насіння і дрібно кришимо. З другого зробимо квітка для прикраси. Гострим ножем надрізаємо від кінчика перцю до плодоніжки, і опускаємо в крижану воду, щоб «пелюстки» розкрилися.
Додаємо в миску з соусом подрібнені чилі і часник, кілька крапель тобаско. Солимо, перчимо, перемішуємо. Прикрашаємо часточками лимона і лайма, «квіточкою» чилі. Подаємо з кукурудзяними чіпсами.
Як приготувати ананасовий соус сальса?
Інгредієнти: ананас свіжий - 1/2 шт.; помідор - 1 шт.; кінза - 1 пучок; цибуля - 1/2 шт. цукор коричневий - 1 ст. ложка; перець чилі тайська - 3 шт.; оцет білий бальзамічний - 1 ст. ложка; лук зелений - 1 шт.; м'ята свіжа - 2 гілочки; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Ананас чистимо, нарізаємо шматочками, кладемо в чашу блендера. Додаємо покришену цибулю, перець чилі і листочки кінзи. Все подрібнюємо. З помідора знімаємо шкірку, нарізаємо кубиками і теж відправляємо в блендер. Солимо, додаємо цукор і оцет. Готову ананасову сальсу півгодини витримуємо в холодильнику. Подаємо, прикрасивши листочками м'яти і пір'ям зеленого лука.