Блюдо фахітос - одне з найбільш популярних традиційних страв мексиканської кухні. Мексиканські фахітос нагадують добре відому в Росії шаурму (шаверму), проте культура приготування і вживання цієї страви дещо інша. Як готувати фахітос, можна розповісти буквально в двох словах. В м'які коржики з пшеничного борошна загортають нарізане смужками і обсмажене яловиче м'ясо (іноді використовується свинина, курятина або навіть риба), а також овочі. Зрозуміло в приготуванні використовуються різні сухі спеції, ароматна зелень. Гострі соуси для фахітос теж потрібні, зазвичай це традиційні мексиканські соуси: «Чилі», «Сальса», «Табаско» або «Гуакамоле».
Процес приготування фахітос нескладний, однак вимагає певного підходу. М'ясо або курка (або риба) нарізати смужками і обсмажується на грилі (іноді на олії в сковороді). Потім в тій же сковороді обсмажують овочі, зазвичай це цибулю, солодкий і гострий перець, помідори і зелень. Також можна використовувати стручкову квасолю, молоду кукурудзу, цукіні, картопля. Начинку в гарячій сковороді або металевих стравах подають до столу. Окремо подають свіжі паляниці, сметану, соуси і зелень. Іноді вміст сковороди фламбируют, тобто злегка поливають текілою і підпалюють на кілька секунд, проте це необов'язково. Начинку, присмачивши соусами і сметаною, загортають у коржі, і ось, фахітос готові. Сметана деяким чином пом'якшує пекучий смак гострого перцю.
Фахітос - рецепт
Отже, будемо готувати фахітос з яловичиною. Зрозуміло, спочатку потрібно напекти коржів або купити тонкий вірменський лаваш в супермаркеті.
Інгредієнти: яловича вирізка-300 г; цибулина - 1 шт.; червоний солодкий перець - 1 шт.; зелений або жовтий солодкий перець - 1 шт.; гострий перчик чилі - 1 шт.; стиглі помідори - 2-4 шт.; зелень - за смаком; тертий сир - 80 г; часник - 1-2 зубчики; рослинна олія - 4 ст. ложки; лайм - 1 шт.; текіла - 20 мл; сіль - за смаком. Приготування М'ясо краще замаринувати з вечора, наприклад, в столовому виноградному вині або пульке.
Промаринованное м'ясо нарізаємо нетовстими смужками і обсмажуємо на олії в сковороді або на грилі. На окремій сковороді смажимо на сильному вогні очищений і не занадто дрібно нарізану цибулю. Додаємо солодкий перець, нашатковану довгою соломкою і гострий перець максимально подрібнений. Додаємо нарізані помідори ближче до кінця процесу. Знімаємо сковороду з вогню і приправляємо часником і соком лайма. Додаємо м'ясо до овочів і подаємо до столу в сковороді з пшеничними коржами, сметаною, тертим сиром і гострим соусом «Чілі». Вливаємо в сковороду трохи текіли і підпалюємо. Намазуємо коржі сметаною і соусом, додаємо начинку, тертий сир і свіжу зелень, згортаємо і насолоджуємося. До фахітос можна подати келих текіли, мескалю, пульке або пива (з кукурудзяного складової).
Фахітос зі свининою
Можна приготувати фахітос зі свининою - теж вийде смачно, до того ж свинина прожарюється швидше яловичини. Фахітос зі свининою - рецепт для тих, хто багато працює і хоче швидко і ситно перекусити.
Інгредієнти: пісна свинина - 300 г; цибулина - 1 шт.; червоний солодкий перець - 1 шт.; зелена стручкова квасоля - 200 г; гострий перчик чилі - 1 шт.; стиглі помідори - 2-4 шт.; тертий сир - 80 г; часник - 1-2 зубчики; зелень - за смаком; рослинна олія - 4 ст. ложки; лайм - 1 шт.; текіла - 20 мл; сіль - за смаком. Приготування Свинину наріжемо нетовстими смужками і замаринуем в пульке або столовій вини години на 2. Мариноване м'ясо обсмажимо на гратаре або в сковороді. В окремій сковороді спассируем цибулю, потім додаємо квасолю і протомим майже до готовності. Тепер можна додати перець і в самому кінці процесу - помідори і часник. З'єднуємо в одній сковороді м'ясо і овочі. Подаємо сковороду до столу, вливаємо текілу і підпалюємо. Коржі змащуємо сметаною і гострим соусом. Загортаємо начинку з зеленню в коржі, їмо і слухаємо запальну мексиканську музику.