Бразилія відома всьому світу як країна яскравих, барвистих і строкатих карнавалів. Не менш розмаїтою є і бразильська кулінарія, історично сформована в основному з трьох, абсолютно різних, кухонь: індіанської - корінних жителів південноамериканського материка; португальської - колонізаторів зі Старого світу і африканської, завезеної разом з чорношкірими невільниками у часи рабовласницького ладу.
Бразильська кухня це нескінченне поєднання всіляких продуктів, відомих і зовсім екзотичних. Ніжна, з тонким пряним смаком, але не пекучий або гостра, при цьому ситна і здорова, насичена різними ароматами, вона поєднує величезна кількість компонентів з абсолютно різними смаками і запахами, приготованими різними способами.
Бразильські салати такі ж цікаві і дивовижні, як і вся кухня цієї країни.
Перший салат, який радимо вам приготувати, являє собою симбіоз, здавалося б, абсолютно незвичайного набору продуктів і призводить до несподівано цікавого і пікантному смаку.
Салат «Ріо-де-Жанейро» Інгредієнти: яблука - 30 г; болгарський перець - 40 г; сир - 50 г; печериці - 50 г; апельсини або мандарини - 40 г; вершкове масло. для соусу: йогурт - 100 г; мед - 10 г; гірчиця - 2 г; апельсинова цедра - 1 г; сік лимона - 5 р. Приготування Сир ріжемо кубиками. Яблука очищаємо від шкірки і серцевини. Печериці обсмажуємо на вершковому маслі і нарізаємо пластинками. Перець ріжемо соломкою і перемішуємо з часточками мандаринів.
Для соусу змішуємо йогурт з медом, гірчицею, апельсиновою цедрою і соком лимона. Нарізані продукти поллємо приготованим соусом і перемішуємо.
Другий салат бразильської кулінарії не настільки екзотичний за смаком порівняно з попереднім, але, тим не менш, сподобається навіть найвибагливішим гурманам.
Бразильський салат з морепродуктів
Інгредієнти: свіжі креветки - 300 г; кільця кальмарів - 600 г; мідії - 500 г; осьминожки - 250 г; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; помідор без шкірки - 1 шт.; свіжа петрушка і зелений лук; чорний перець в зернах, гвоздика; винний оцет - 3 столові ложки; оливкова олія. Приготування В 1 л підсоленої води кип'ятимо порізаний шматочками цибулю, кружечки моркви, перець, зелень петрушки і гвоздику. Далі в цьому маринаді по черзі відварюємо морепродукти. Спочатку креветки (варимо 5 хвилин), потім кальмари (7 хвилин) і мідії (5 хвилин). Восьминоги ріжемо кружальцями і обсмажуємо в оливковій олії. В окремий посуд складаємо креветки, кальмари, мідії і восьминогів. Перемішуємо.
Оливкова олія, зелень петрушки, м'якоть помідора, дрібно порізану зелену цибулю і винний оцет поміщаємо в глибоку сковороду, додаємо трохи води і, додавши солі і перцю, доводимо до кипіння. Охолодженим соусом поливаємо морепродукти. На стіл подаємо, прикрасивши лимоном і листочками петрушки.
Солодкий салат з фруктів відтіняється особливо пряним смаком селери і приправляється трохи солонуватий майонезом. Виходить маленький кулінарний шедевр.
Бразильський фруктовий салат
Інгредієнти: парочку мандаринів; гроно білого винограду; велике зелене яблуко; жменя світлого родзинок; банан; невеликий корінь селери; майонез. Приготування Очищаємо мандарин від шкірки і ділимо на часточки. Знімаємо виноградинки з грона. Кожну ягоду ділимо навпіл, виймаємо кісточки. Яблуко очищаємо від шкірки і вирізаємо серцевину з жорсткими пластинками і насінням, м'якоть нарізаємо дрібною соломкою. Родзинки ретельно промиваємо і замочуємо в гарячій воді приблизно на 20-30 хвилин. Банан ріжемо спочатку кружечками, а потім кожен кружечок ще навпіл. Корінь селери очистити і шмагаємо на тонку соломку. Всі продукти акуратно перемішуємо з домашнім майонезом . Подаючи до столу, прикрашаємо фруктовий салат , фігурно вирізаними, кружечками банани і часточками яблука.