Сальса - традиційний мексиканський гострий соус також популярний в інших країнах Латинської Америки і в усьому світі. Відомо безліч рецептів сальси, можна сказати, це справа сімейно-індивідуальне. Найчастіше основою для нього є помідори і гострий червоний перець різних видів (але можливі й інші варіанти), інші інгредієнти - особисті і сезонні переваги. У сальсу додають часник, цибуля, коріандр (кінзу), інші ароматні трави, різні фрукти, наприклад: манго, авокадо - а також м'якоть гарбуза, фейхоа, фізаліс.
Як приготувати соус сальса з манго, авокадо і червоного цибулі?
Інгредієнти: плід манго свіжий - 1 шт.; плід авокадо - 1 шт.; лайм - 1 шт.; перець червоний гострий (будь-якого виду) - 1 шт.; цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; оливкову або іншу рослинну олію холодного віджиму - 2-4 ст. ложки; кінза свіжа; сіль. Приготування Плоди манго і авокадо разрежем уздовж навпіл і видалити кісточки. М'якоть авокадо відділимо від шкірки. Наріжемо невеликими шматочками м'якоть авокадо і манго. Часник з червоним перцем і сіллю истолчем в ступці. Очищений цибулю і кінзу нарубим дрібно. Всі перемішаємо і доведемо пробивним блендером до однорідності (для цього можна використовувати м'ясорубку). Додамо сік лайма і рослинне масло. Перемішаємо. Соус готовий, ви можете зберігати його в чистій невеликий закритій ємності в холодильнику.
Зрозуміло, склад і пропорції інгредієнтів в сальсі можуть змінюватись досить широко. Особливо це стосується перців - сортів різних гострих перців чилі відомо безліч (індекс гостроти може досить широко варіюватися). У всіх сортів різні смаки, тому додайте перець з обережністю, враховуючи індивідуальні переваги. Проте особливо не бійтеся, кислий компонент (оцет або сік лайма) збалансує смак. Слід також зауважити, що гострий перець вельми корисний для профілактики захворювань серцево-судинної системи, але не особливо корисний при шлунково-кишкових
ускладнення.
Підходьте до справи творчо. Ну, зрозуміло, не надмірно, наприклад, можна точно сказати, що в латиноамериканські соуси на відміну від азіатських зазвичай не додають мед і цукор (хіба тільки тростинний і в невеликих кількостях).
Сальсу на основі манго добре подавати з різними традиційними стравами мексиканської кухні (усілякими бурітос, такос, энчиладес і т. д.), з м'ясними та рибними стравами, з квасолею, рисом, полентою, картоплею і рисом. Страву можна заправити соусом відразу або подати сальсу в окремому посуді.