Тортилья - це така тонка латиноамериканська корж з кукурудзяного або пшеничного борошна (іноді для приготування використовують борошно з інших злаків і додають різні компоненти). Тортильї випікалися корінними народами Центральної Америки з найдавніших ще доколумбових часів, традиції приготування пов'язані з місцевими солярними міфами.
В даний час це блюдо - незмінний компонент національної кухні в більшості країн Латинської Америки, також тортильї дуже популярні в США, Іспанії та інших країнах світу. Тортильї подають з різними стравами, в них можна загортати будь-яку начинку, а також використовувати в якості столового приладу, що з'їдається в процесі трапези.
Традиційно тортильї печуть на круглих плоских глиняних сковородах, званих комаль, але ми можемо використовувати для цього звичайні чавунні (або навіть алюмінієві) млинцеві сковороди.
Мексиканські тортильї з куркою
Інгредієнти:
борошно кукурудзяне тонкого помелу - 1 захід; борошно пшеничне - 1-2 заходи; олія рослинна. Для начинки:
куряче м'ясо без шкіри і кісточок відварне; перець солодкий; цибуля ріпчаста; цукіні і/або мускатний гарбуз; масло рослинне для обсмажування; салат листовий зелений, кінза, петрушка, базилік; тертий твердий сир. Для соусу:
томат-паста; часник; гострий червоний перець. Приготування Спочатку приготуємо начинку, тому що загортати її потрібно гарячі тортильї, інакше вони будуть ламатися.
Очищений лук наріжемо півкільцями, солодкий перець і цукіні - короткою соломкою. Все це обсмажимо на рослинному маслі або курячому жирі в окремій глибокій сковороді на сильному вогні (сковороду весь час струшуємо за ручку і перемішуємо лопаткою вміст). Відварене куряче м'ясо наріжемо дрібними шматочками і додайте в сковороду ближче до бажаної готовності овочів.
Готуємо соус: змішуємо томат-пасту з невеликою кількістю води (якщо це необхідно), приправляємо гострим перцем і продавлений часником. Якщо хочете, можна додати в цей соус трохи готового соусу Табаско. Можна також використовувати сальсу (в будь-якому варіанті), зелений моле на основі авокадо, шоколадний моле і/або жовтий молі, приготований на основі гарбуза та/або манго.
Тепер розповімо, як зробити тортилії.
Змішуємо кукурудзяне борошно з пшеничного і просіваємо в миску гіркою. Робимо поглиблення і вливаємо олію - це щоб тортильї не приставали до поверхні сковороди. Потроху додаючи води, замішуємо тісто, воно не повинно бути занадто крутим або, навпаки, рідким. Вимішуємо тісто ретельно і ділимо на приблизно однакові грудки, з яких розкачуємо досить тонкі коржі. Робочу поверхню, звичайно ж, треба попередньо злегка присипати борошном, а руки і качалку змастити маслом.
Випікаємо тортильї з переворотом на добре розігрітій сковороді, або на суху, або змастивши сковороду свинячим салом. Готові тортильї присипаємо рівномірно твердим сиром, зверху викладаємо лист-два зеленого салату і по одній гілочці різної зелені. Закладаємо всередину начинку і подаємо тортильї з текілою, текілою,
пульке або пивом.
Можна до складу тесту для мексиканської тортильї включити відвареної картопля у вигляді пюре (1/3 або 1/4 частину по відношенню до всього обсягу). Зрозуміло, можливо для приготування тортилий змішувати борошна різних злаків.
Можна дещо інакше скласти начинку для тортилий з куркою. Крім вареного курячого м'яса можна включати в список інгредієнтів начинки ананас у вигляді шматочків (можна консервований), квасоля відварну молоду, зелену або білу, кольорову, чорну, смажені баклажани, а також жовті осінні груші.