Це блюдо готується дуже просто і дуже швидко. Тефтелі - це смачне, ситне і універсальне страву, родом зі Швеції, яка підходить і дорослим і дітям. Варіацій приготування його дуже багато: хтось додає хліб, хтось- рис або борошно. Далі ми розповімо декілька найпопулярніших рецептів тюфтельок в сметанному соусі в мультиварці.
Курячі тефтелі в мультиварці в томатно-сметанному соусі
Інгредієнти: рубаний фарш курячий – 1 кг; рис круглий – 1 чашка; яйце – 1 шт.; сметана жирна – 05 склянки; борошно – 60 г; кетчуп – 2 ст. ложки; цибуля – 1 головка; олія рафінована; спеції ; сіль. Приготування Тефтелі в томатно сметанному соусі починаємо готувати з рису. Промиваємо його кілька разів і заливаємо гарячою водою на півгодини. Деякі його злегка відварюють, але у варіанті з замочуванням він залишиться целеньким і не розкисне при гасінні. Змішуємо фарш з дрібно порубаним луком, рисом і яйцем. Солимо, можна додати спеції. Гарненько перемішуємо.
Мультиварку запускаємо в режимі «Смаження». Формуємо кульки і для того щоб вони не розвалилися при гасінні злегка всі їх обсмажуємо. Досить десяти хвилин, головне щоб тюфтельки схопилися.
В окремому посуді змішуємо кетчуп і сметану з двома склянками води і туди борошно просіваємо. Ретельно перемішуємо. Всі обсмажені тюфтельки знову складаємо в каструлю і включаємо її на «Гасіння». Заливаємо соусом, він повинен покривати м'ясні кульки майже повністю.
Рибні тефтелі в мультиварці в сметанному соусі
Інгредієнти: тріска – 1 тушка; яйце – 1 шт.; цибуля – 3 головки; масло вершкове – 3 ст. ложки; рис – 90 г; мелені сухарі – 45 г; пшеничне борошно – 150 г; бульйон – 1 склянка; сметана – 300 мл; олія рафінована; спеції, сіль. Приготування Спочатку варимо рис і в процесі, пропускаємо рибне філе через м'ясорубку два рази. Те ж саме робимо з однією цибулиною. Рис зварився, обов'язково відкидаємо його на друшляк, нехай остигає. Перемішуємо фарш з яйцем, цибулею і рисом, якщо він виходить рідкуватий, можна додати трохи борошна і довести суміш до потрібної консистенції. Солимо, перчимо, можна додати суміш прованських
чи італійських трав, вони добре поєднуються з рибою. Формуємо тюфтельки, валяем їх в борошні і злегка обсмажуємо в режимі «Смаження» на рослинному маслі.
Сметанний соус для тефтелькою готуємо за класичним рецептом. Також в режимі «Смаження» розтоплюємо вершкове масло, додаємо 4 ст. ложки борошна. Все це повинно смажитися, при постійному помішуванні. Вливаємо бульйон і сметану, замішуємо. Коли соус починає густіти засікаємо 5-10 хвилин, солимо й додаємо спеції, наприклад розмарин або чебрець. Як тільки соус загус швиденько викладаємо в чашу тюфтельки і готуємо в режимі «Гасіння» 40 хвилин.