Плов — поширена страва. Його готують у багатьох країнах. Але національним його вважають в Середньої Азії.
Розрізняють 2 основних види плову. Один називається узбецьким, для нього рис готують разом з м'ясом, а другий — азербайджанським, для нього рис готують окремо і з'єднують з м'ясом вже на тарілці.
Обидва виду страви традиційно готують в казані, але процес цей трудомісткий і довгий. Господині пристосували для плову звичайну плиту, а з недавніх пір на допомогу прийшла мультиварка.
З цієї кухонної помічницею блюдо виходить дуже смачним. А якщо ще взяти соковиту свинину, то вийде просто відмінна страва. Ми підготували кілька рецептів, завдяки яким можна з'ясувати, як приготувати плов в мультиварці зі свининою.
Приготування плову зі свининою в мультиварці
Інгредієнти: рис пропарений — 25 мультистакана; свиняча вирізка — 600 г; олія соняшникова — 025 ст.; морква — 300-320 г; спеції (барбарис сухий, шафран, перець червоний і білий) — 1 ч. ложка; сіль; вода — 6 мультистаканов; цибуля — 300-320 р. Приготування Овочі (цибуля, морква) чистимо. Моркву тремо на середній тертці. Цибулю нарізаємо кубиками. М'ясо промиваємо, обсушуємо й ріжемо кубиками (по 2-3 см). Укладаємо м'ясо з овочами в чашу, налив туди спочатку рослинне масло. Підбираємо режим «Смаження» і доводимо продукти до золотистої скоринки. Рис позбавляємо від клейковини, промивши його кілька разів, і відправляємо до підготовлених продуктів. Заливаємо все водою, додаємо спеції (можна замінити готовим набором для цієї страви), солимо, злегка перемішуємо. Включаємо режим «Плов» або ж «Рис». На приготування цього чудового блюда піде 1 годину.
Рецепт смачного плову зі свининою в мультиварці
Інгредієнти: рис басматі — 2 мультистакана; свинина — 500 г; бекон — 100 г; вода — 800 мл; морква — 270-300 г; часникові зубчики — 3 шт.; цибуля — 270-300 г; олія соняшникова — 05 ст.; томатна паста — 50 мл; мелені спеції (зіра, куркума, коріандр, чорний перець, паприка солодка) — 1 ч. ложка; сіль. Приготування Цибуля миємо, чистимо, ріжемо тоненькими півкільцями. Морква ріжемо соломкою, товщина — 5-7 див. М'ясо миємо, сушимо, використовуючи паперовий рушник, і ріжемо шматочками середньої величини. Тепер приступаємо до теплової обробки. Включаємо мультиварку. Розігріваємо олію, встановивши режим «Смаження», і смажимо овочі до м'якості. Закладаємо туди ж шматочки свинини. Смажимо, помішуючи і домагаючись отримання рум'яної скоринки. Нарізаємо бекон, додаємо в чашу. Рис моєму кілька разів і насипаємо зверху на м'ясо. Часник очищаємо від верхніх листків і поміщаємо в середину продуктів. Посипаємо продукти усіма спеціями, солимо і заливаємо розведеною водою томатною пастою. Томатна паста додасть плову легку кислинку і красивий колір. Знаходимо режим «Плов», включаємо його, встановивши час 1 год. Готовий плов подаємо, не забувши доповнити овочами.
Плов зі свининою та куркою в мультиварці
Інгредієнти: рис довгозернистий — 3 мультистакана; свиняча вирізка — 280-300 г; куряче філе — 280-300 г; вода — 7 мультистаканов; сіль — 15 ч. ложки; листя лаврове — 2 шт.; морква — 220-250; цибуля — 220-250 г; набір спецій (шавлія, чабер, чебрець, майоран) — 1 ч. ложка; олія соняшникова — 6 ст. ложок. Приготування Овочі чистимо, нарізаємо: цибулю — кільцями або півкільцями (вибір залежить від розміру цибулин), моркву — соломкою довжиною 3-4 див Свине та куряче м'ясо миємо, обсушуємо і ріжемо. Шматочки повинні бути середньої величини. Наливаємо в ємність мультиварки масло. Знаходимо режим «Смаження» і включаємо. Кладемо рис, овочі, обидва види м'яса. Обсмажуємо до появи яскравою скоринки. Обсмажений рис буде дуже смачним, розсипчастим — ідеальний варіант для плову. Заливаємо водою, солимо, приправляємо спеціями і встановлюємо інший режим — «Плов». Через 50 хвилин додаємо лаврове листя. Чекаємо ще трішки і вимикаємо мультиварку. Виймаємо лаврове листя і розкладаємо плов по тарілках. Приступаємо до трапези!