Звичайно, плов, приготовлений професіоналом у казані на баранячому курдючному салі, з витоплювання зірвака й усіма потрібними спеціями, не зрівняється з тим, що можна спорудити без знання всіх тонкощів, однак плов в мультиварці теж виходить дуже гідним. До того ж приготування плову в мультиварці дозволяє економити море часу, а це для багатьох значимо.
Оскільки плов – дуже популярне блюдо і вимагає застосування дещо інший кулінарної технології, що в більшості моделей прошитий спеціальний режим для приготування плову.
Щоб приготувати смачний плов в мультиварці, потрібно вибрати якісне м'ясо. Є безліч рецептів і з бараниною, і з телятиною, і зі свининою, і навіть з куркою. Так що загальні умови: м'ясо купуємо свіже, від молодого тварини (птиці), не занадто пісне.
Друга умова – рис. Найкраще – пропарений довгастий, вміст клейковини в нього нижче, клеїтися він буде менше.
Третє – співвідношення цибулі і м'яса для правильного плову – все ж 1:1. Решта – деталі.
Базовий рецепт Інгредієнти: свинина (шия) – 1 кг; топлений жир або олія рафінована без запаху – 50 г; цибуля ріпчаста – 1 кг; рис довгозернистий жовтий – 2 чашки; морква – 2 шт.; сіль – 15 ч. ложки; набір спецій для плову – 2 ч. ложки; часник – 15 головки. Приготування Готуємо піджарку. Підготуємо всі інгредієнти заздалегідь, щоб потім швидко не мити руки в процесі. Чистимо цибулю і морквину, промиваємо і м'ясо обсушуємо. Свинину ріжемо невеликими шматочками, цибулю шаткуємо тонкими пір'ям, моркву – длинненькой соломкою, половину головки часнику чистимо і теж дрібненько ріжемо. У чашу мультиварки розтоплюємо жир і закладаємо м'ясо. Якщо використовуємо олію, його гріти не треба – наливаємо і відразу додаємо свинину. У режимі «Смаження» готуємо чверть години м'яса, після чого додаємо овочі і повторюємо – той же режим, такий же час. Рис промиваємо ретельно – вода повинна бути абсолютно чистою і прозорою. Всипаємо рис до піджарки, солимо, додаємо спеції і заливаємо воду. Зверху утапливаем цілу головку часнику, з якої зняли верхню лушпиння і промили дочиста. Щоб отримати розсипчастий плов в мультиварці, пам'ятаємо два обов'язкових правил. Воду вливаємо гарячу – найкраще окріп. Її кількість залежить від обсягу чаші – вода повинна приблизно на 1 см покривати рис. Друга умова – ні в якому разі не перемішуємо. Закриваємо кришку, встановлюємо наш режим і на годину йдемо з кухні займатися будь-якими справами. Як бачите, зробити плов в мультиварці досить нескладно і недовго.
Овочевий плов Точно так само готується плов з іншими видами м'яса, лише час приготування м'ясної піджарки буде довше для баранини і яловичини. Однак не менш популярний вегетаріанський варіант цієї страви. Розповімо, як приготувати овочевий плов в мультиварці. Зазвичай овочевий плов готується з горохом або нутом.
Інгредієнти: нут (квасоля, горох сушений) – 1 склянка; олія рафінована без запаху – 5-6 ст. ложок; цибуля ріпчаста великий – 4 шт.; морква – 2 шт.; жовтий довгий рис – 2 склянки; баклажан – 1 шт.; гогошар – 1 шт.; сіль – 1 ч. ложка; спеції для плову – 1 ч. ложка; часник – 1 головка; петрушка і кінза – по 4-5 гілочок. Приготування Бобові необхідно замочити заздалегідь – краще всього на ніч і обов'язково в гарячій воді, потім промити. Всі овочі чистимо і ріжемо: цибулю шаткуємо пір'ям, моркву і гогошар – соломкою, баклажан – кубиками. Ретельно моєму рис. У чашу наливаємо олію, до нього кладемо цибулю і морквину і тушкуємо 10 хвилин, додаємо баклажани і гогошар, готуємо ще стільки ж. Нарешті всипаємо нут, рис, спеції, солимо і перемішуємо. Наливаємо воду – неодмінно гарячу, щоб вона покрила вміст чаші приблизно на півтора пальця. Встромляємо часник – цілою головкою. Закриваємо кришкою і готуємо в режимі «Плов» хвилин 40.