З приходом перших холодних днів осені, сезон ситних гарячих страв оголошується відкритим. Одному з останніх буде присвячений і цей матеріал: ми навчимося готувати ароматну пшоняну кашу з гарбузом, повну пряного смаку і яскравих фарб, а полегшити приготування нам допоможе мультиварка.
Гарбузова каша з пшоном в мультиварці – рецепт
Ідеальним рішенням ситного сніданку цієї осені стане гарбузово-пшоняна каша з кокосовим молоком. Молоко з кокоса зробить смак страви різноманітніше, але при бажанні його можна замінити звичайним коров'ячим молоком.
Інгредієнти: пшоняна крупа - 45 г; гарбузове пюре - 130 мл; ванільний стручок - 1/2 шт.; мелений мускат, кориця - по щіпці; кокосове молоко - 480 мл; мед або кленовий сироп - за смаком. Приготування Якщо в розпорядженні немає готового гарбузового пюре, то ви можете зробити його власноруч, спершу приготувавши гарбузову м'якоть в духовці, а потім пюрировав її. Протягом усієї осінньої пори, така заготовка прийде на виручку під час приготування десертів, напоїв та соусів на основі гарбузового.
Перед тим, як варити гарбузову кашу з пшоном, саме пшоно бажано ретельно промити, а після обшпарити, щоб напевно позбутися не тільки від забруднень, але і від зайвої гіркоти. Після, перекладіть пшонку в мультиварку і з'єднайте її з гарбузовим пюре і молоком. Додайте пасту з ванільного стручка, мелений мускат з корицею, а потім влийте трохи меду або сиропу. Увімкніть пристрій в режимі «Молочна каша» і вирушайте займатися своїми справами до тих пір, поки не прозвучить сигнал про закінчення приготування. Далі кашу можна розкладати по тарілках відразу, а можна попередньо доповнити щедрим шматком вершкового масла.
Гарбузова каша з пшоном на воді
Ще одним варіантом приготування пряної пшеничної каші може стати каша на воді. Таке блюдо актуально для всіх тих, хто страждає непереносимістю лактози або молочних каш як окремого явища.
Інгредієнти: пшенична крупа - 1/2 ст.; вода - 1 1/3 ст.; гарбузове пюре - 75 г; мелена кориця - 1 1/2 ч. ложки; мелений імбир, мускат - по 1/4 ч. ложки; бутон гвоздики; мед - за смаком; горіхи - для сервірування. Приготування Як і раніше, перед початком готування крупу завжди слід промити і обшпарити. Якщо час дозволяє, можете і зовсім пшеницю замочити на всю ніч. Чисту крупу перекладіть в чашу мультиварки, залийте водою, змішайте з пюрированной гарбузом, прянощами і підсолоджувачем (в нашому випадку – медом). Закрийте кришку пристрою і виберіть режим «Каша». Приготування гарбузової каші з пшоном в мультиварці буде завершено після звукового сигналу, тоді ж додайте шматочок масла (за бажанням), і посипте блюдо горіхами.
Як правильно варити гарбузову кашу з пшоном?
Єдино вірного способу варіння гарбузової каші не існує, але є кілька традиційних варіантів, які також підходять на випадок, якщо у вас немає гарбузового пюре або бажання готувати його. Один з таких традиційних рецептів ми розкриємо далі.
Інгредієнти: пшоняна крупа - 1 1/2 ст.; молоко - 840 мл; гарбуз середнього розміру; родзинки - 35 г; мед - 25 мл; вершкове масло - 15 р. Приготування Промийте і обшпарте крупу. Дайте надлишків рідини стекти, а потім залийте все молоком і медом, додайте родзинки і шматочок масла. Видаліть насіння з гарбуза і зріжте шкірку. Гарбузову м'якоть розділіть на невеликі кубики і покладіть в каструлю до решти інгредієнтів. Виберіть режим «Молочна каша» і чекайте звукового сигналу, що свідчить про завершення приготування. У довершенні ви можете полити молочну гарбузову кашу з пшона в мультиварці додатковою порцією меду.