Пропонуємо рецепти страв, які поєднують смак яловичини з пікантністю в'яленого чорносливу. Смакові характеристики такого страви здатні задовольнити запити самих вимогливих гурманів і дозволяють використовувати блюдо не тільки в повсякденному, але й у святковому меню.
Тушкована яловичина з чорносливом в мультиварці
Інгредієнти: яловичина – 950 г; чорнослив без кісточок (в'ялений) – 140 г; цибуля – 140 г; морква – 140 г; часник – 5 зубчиків; мускатний горіх – 5 г; лаврове листя – 3-4 шт.; рослинне масло – 90 мл; вода фільтрована – 250 мл; сіль – 15 г або по смаку; мелений чорний перець – 5 г або по смаку. Приготування Яловичину промиваємо холодною водичкою, висушуємо від вологи паперовим рушником і розрізаємо на шматочки середнього розміру. Вливаємо в мультикастрюлю трохи рослинного масла, закладаємо м'ясо і в режимі «Випічка» або «Смаження» підрум'янюємо його при відкритій кришці. Далі викладаємо смажені скибочки в миску, а в чашу пристрою наливаємо ще масла і поміщаємо попередньо очищений і нашатковану ріпчасту цибулю та моркву. Пасеруємо овочі в тому ж режимі до м'якості, повертаємо в каструлю м'ясо, вливаємо підігріту до кипіння фільтровану воду, присмачую страву сіллю, меленим чорним перцем, мускатним горіхом, кидаємо лаврове листя і переводимо прилад на режим «Гасіння».
Через одну годину додаємо заздалегідь промитий і розрізану на кілька частин чорнослив, очищений і подрібнений пластинами часник і продовжуємо ту ж програму на двадцять-тридцять хвилин в залежності від бажаної м'якості готового страви.
Як приготувати гуляш з яловичини з чорносливом?
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 750 г; чорнослив без кісточок (в'ялений) – 160 г; цибуля – 120 г; борошно – 75 г; часник – 3 зубчики; лаврові листочки – 3-4 шт.; бульйон або вода – 500 мл; горішки кедрові – 50-75 г; сіль; сушений базилік; сушений розмарин; сушений чебрець; мелений чорний перець. Приготування Чистимо і шаткуємо півкільцями ріпчасту цибулю, викладаємо в мультикастрюлю з рослинним маслом і пасеруємо в режимі «Випічка» або «Смаження» до прозорості. Потім додаємо попередньо вимиту, обсушену і нарізану дрібними брусочками яловичину і продовжуємо обжарку ще кілька хвилин при відкритій кришці, помішуючи періодично. В кінці смаження додаємо борошно і перемішуємо.
Далі кидаємо очищений і нашатковану часник, промитий чорнослив, кедрові горішки, сушені трави, листя лавра, сіль і мелений чорний перець, вливаємо підігрітий до кипіння бульйон, перемішуємо і переводимо пристрій в режим «Гасіння». Готуємо гуляш дев'яносто хвилин, і можемо подавати з улюбленим гарніром.
Тушкована яловичина з чорносливом і сметаною в мультиварці
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 950 г; чорнослив без кісточок (в'ялений) – 270 г; ріпчаста цибуля – 240 г; морква – 145 г; сметана – 200 г; лаврове листя – 3-4 шт.; рослинна олія; сіль; мелений чорний перець; сухі пряні трави. Приготування Вимиту і обсушену яловичину ріжемо на шматочки і підрум'янюємо в мультикастрюле на рослинному маслі в режимі «Смаження» або «Випічка». Потім кидаємо очищений і нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю, соломку моркви і ще трохи обсмажуємо. Тепер додаємо сметану, сіль, мелений чорний перець, лаврове листя, сухі пряні трави на свій вибір і смак і доливаємо підігріту до кипіння воду або бульйон, щоб м'ясо повністю покрилося, і переводимо пристрій в режим «Гасіння». Через сорок п'ять хвилин додаємо промитий і при бажанні нарізаний чорнослив і готуємо ще п'ятнадцять-двадцять хвилин.