Баклажани тушковані в мультиварці, виходять особливо соковитими і зберігають максимум корисних властивостей. А в поєднанні з іншими овочами або м'ясом вони створюють чудові на смак і дуже апетитні страви.
Тушковані баклажани з овочами в мультиварці
Інгредієнти: баклажани – 650 г; солодкий болгарський перець – 190 г; помідори – 190 г; цибуля ріпчаста – 110 г; морква – 160 г; часник – 4 зубчики; вода – 75 мл; прованські трави; сіль; мелений чорний перець; свіжа зелень ; рослинне масло. Приготування Баклажани промиваємо, очищаємо від шкірки, нарізаємо на кружечки або часточки. Солодкий болгарський перець позбавляємо від плодоніжок і насіння і подрібнюємо крупною соломкою. Очищений цибулю шаткуємо півкільцями, помідори гуртками, а морква пропускаємо через тертку. Дрібно рубаємо очищений часник і свіжу зелень.
У ємність мультиварки плесни трохи рослинного масла і налаштуємо програму «Смаження» або «Випічка». Викладаємо спочатку цибулю, через п'ять хвилин моркву, а ще через сім хвилин кладемо в чашу всі інші інгредієнти крім часнику і зелені. Готуємо в тому ж режимі ще двадцять п'ять хвилин. Потім приправляємо страву сіллю, меленим чорним перцем і прованськими травами, кидаємо часник і зелень, перемішуємо, перемикаємо пристрій на програму «Плов» і готуємо ще десять хвилин.
Баклажани тушковані в сметані з м'ясом і помідорами в мультиварці
Інгредієнти: будь-яке м'ясо – 475 г; баклажани – 475 г; помідори – 350-400 г; морква – 175 г; цибуля ріпчаста 175 г; часник – 2 зубчики; сметана – 120 мл; рослинна олія – 25 мл; лаврове листя – 2 шт.; сіль; мелений чорний перець; прованські трави; свіжа зелень. Приготування Баклажани миємо, нарізаємо кружальцями або скибочками і замочуємо в підсоленій воді на двадцять хвилин.
Тим часом в ємності мультиварки підрум'янимо на рослинному маслі нарізане невеликими скибочками, попередньо вимите і просушену м'ясо, встановивши режим «Випічка» або «Смаження». Потім додаємо півкільця цибулі і натерту моркву і, перемішуючи, смажимо ще сім хвилин.
Тепер зливаємо з баклажан воду, закладаємо їх до м'яса з цибулею і морквою, додаємо нарізані кружальцями або скибочками помідори, сметану і перемикаємо пристрій на програму «Гасіння» і встановлюємо час тридцять п'ять хвилин. За п'ятнадцять хвилин до кінця приготування, приправляємо страву за смаком сіллю, меленим чорним перцем, прованськими травами, кидаємо часник і акуратно перемішуємо.
Готовим тушкованих баклажанів даємо настоятися десять хвилин, і подаємо до столу зі свіжою зеленню.
Тушковані баклажани з фаршем в мультиварці
Інгредієнти: баклажани – 2-3 шт.; свинина і яловичина – 620 г; ріпчаста цибуля – 1 шт.; молоко – 35 мл; яйце – 1 шт.; мелений чорний перець – за смаком; твердий сир – 120 г; часник – 2-3 зубки; рослинне масло – 35 мл; сметана – 75 г; бульйон або вода – 35 мл; свіжа зелень; сіль. Приготування Баклажани промиваємо, нарізаємо на кружечки або поздовжні пласти товщиною приблизно один сантиметр і опускаємо в підсолену воду на тридцять сорок хвилин. Тим часом свинину і яловичину, взяту в рівних пропорціях, пропускаємо через м'ясорубку разом з цибулиною. Додаємо у фарш яйце, молоко, мелений чорний перець і сіль і добре перемішуємо.
Вимочені баклажани промиваємо чистою водою, обсушуємо паперовим рушником, накладаємо на кожен гурток або пласт трохи фаршу, розподіляємо зверху коржем і притискаємо. Отримуємо свого роду «бутерброд». Викладаємо баклажани з фарші в промаслений ємність мультиварки, розташовуючи їх вертикально по колу у вигляді гармошки і притискаючи один до одного.
Змішуємо сметану з бульйоном або водою, додаємо дрібно нарізаний часник і промазуємо зверху отриманим соусом наші баклажани з фаршем.
Готуємо страву на програмі «Випічка» сорок п'ять хвилин. За п'ять хвилин до завершення процесу, присипаємо зверху натертим сиром і свіжою зеленню.