Вельми популярна приправа – аджика – це досить гострий соус з овочів і спецій. Родом він з абхазької кухні, однак настільки прижився на території всього колишнього СРСР, що сьогодні існує безліч варіантів приготування цього соусу. Само собою, з розвитком техніки зміни торкнулися і процесу приготування, саме тому сьогодні досить часто готується аджика в мультиварці – так швидше і простіше. Розповімо докладніше.
Класичний варіант Інгредієнти: перець чилі гострий – 2 стручки; оцет 9% – 2 ст. ложки; стиглі томати, не водянисті – 1 кг; свіжозмелену перець (суміш чорного, білого і запашного) – за смаком; часник – 1 головка; перець солодкий – 07 кг; йодована сіль – 1 ч. ложка; білий цукор вітчизняного виробництва – 1 ч. ложка; олія соняшникова світле рафінована – 1/3 склянки. Приготування Томати відбираємо тугі, стиглі, без тріщин, не пом'яті. Моєму їх і прокручуємо, використовуючи м'ясорубку з середньою насадкою або (якщо є можливість) подрібнюємо, помістивши в кухонний комбайн або блендер. Моєму солодкі перці, видаляємо насінні коробки і перегородки і теж подрібнюємо. Змішуємо перець з томатами і маслом і вливаємо все в ємність мультиварки. Готуємо аджику близько 45-50 хвилин, виставивши на панелі управління «Гасіння». Поки готується аджика, часник перетворюємо в кашку в ступці з сіллю і перцем. З чилійських перців (можна використовувати будь-гострий перець – справа смаку) видаляємо насіння і в ступці перетираємо м'якоть з цукром. Кашку додаємо в аджику, вливаємо оцет і тушкуємо ще стільки ж, але вже з відкритою кришкою. Наш соус стане густим і насиченим.
Таким же чином готується аджика в мультиварці на зиму. Коли соус готовий, накладаємо його в стерилізовані гарячим пором банки і закатуємо.
Ніжна аджика Набагато ніжніший і менш гострою виходить аджика з яблуками в мультиварці – рецепт теж досить нескладний.
Інгредієнти: томати не водянисті, щільні – 1 кг; часник – 1 головка середнього розміру; перець сорту «Вогник» – 2-3 шт.; яблука антонівські – 05 кг; морква велика – 3-4 шт.; солодкий червоний перець – 6-8 шт.; олія рафінована соняшникова – 100 г; йодована сіль – 15 ч. ложки; цукор – 2 ст. ложки. Приготування Моєму яблука, томати, перець. Моркву чистимо, у перцю видаляємо насіння і перегородки, у яблук вирізаємо серцевину з
кісточками і все це покласти в чашу блендера. Подрібнюємо. Якщо блендера немає, просто прокручуємо в м'ясорубці всі продукти. Заливаємо олією отриману суміш, добре збовтуємо і починаємо гасити в мультиварці. Час первинної обробки – близько 50 хвилин при закритій кришці. Часник, сіль і цукор розтираємо в ступці до отримання кашки – більш-менш однорідною. З гострих перчиком вичищаємо насіння і теж максимально подрібнюємо їх. Додаємо все це в аджику і далі знову тушкуємо, поки соус не почне густіти – це займе ще майже стільки ж часу.
Таким же чином готується аджика з кабачків на зиму в мультиварці – замість яблук використовуємо кабачки, а цукру можна покласти більше.