«Хліб – всьому голова». Саме так говорить російська народна прислів'я. І справді, це борошняний виріб підходить до будь-якої страви і насичує наш організм важливими мікроелементами. Пропонуємо вам сьогодні спекти справжній житній хліб в мультиварці.
Рецепт житнього хліба в мультиварці
Інгредієнти: дріжджі сухі – 15 г; цукровий пісок – 1 ст. ложка; вода фільтрована – 1 ст.; борошно пшеничне – 3 ст.; борошно житнє – 4 ст.; спеції; рослинне масло – 2 ст. ложки. Приготування Для приготування житньо-пшеничного хліба в мультиварці спочатку необхідно зробити закваску. Дріжджі швидкодіючі розводимо в теплій фільтрованій воді, додаємо цукор і кілька ложок пшеничного борошна. Ставимо опару у тепле місце й чекаємо, коли вона вспінитися. Далі змішуємо в зазначених пропорціях пшеничне і житнє борошно, розбавляємо тепленькою водою, солимо і вливаємо олію. З'єднуємо з неї опарою і замішуємо однорідне м'яке тісто і залишаємо його на пару годин в теплі. Після цього завантажуємо все в контейнер мультиварки і виставляємо режим «Випічка». Після години, перевертаємо буханець і продовжуємо випікання ще стільки ж. Готовий пишний чорний хліб трохи охолоджуємо в мультиварці і подаємо до столу.
Бородінський хліб в мультиварці
Інгредієнти: житнє борошно – 4 ст.; кефір – 1 склянка; вода фільтрована – 05 ст.; швидкодіючі дріжджі – 11 г; кориця – щіпка; олія рослинна; масло вершкове – 1 ч. ложка. Приготування Кефір і воду підігріваємо в мікрохвильовці приблизно до 40°С. Після цього перелити все в каструлю, кидаємо туди дріжджі і залишаємо хвилин на 10. Коли суміш спіниться, додаємо цукор, сіль, мелену корицю і всипаємо житнє борошно. Руки змащуємо маслом і замішуємо однорідне щільне тісто. Потім скачуємо його в кульку, перекладаємо в миску, накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце. Через пару годин, піднялося тісто гарненько обминаємо і перекладаємо його в чашу мультиварки строго по центру. На приладі виставляємо програму «Підтримання тепла» і встановлюємо таймер на 2 хвилини. Коли мультиварка прогріється, відключаємо вибраний режим, закриваємо кришкою і залишаємо тісто підходити ще на півгодини. Після цього встановлюємо режим «Випічка» і час близько 50 хвилин. Почувши звуковий сигнал, відкриваємо кришку, акуратно перевертаємо хліб на інший бік і знову випікаємо його ще 25 хвилин. Готову буханець ставимо на стіл, злегка остуджуємо, а потім виймаємо з чаші мультиварки і накриваємо рушником. Лишаємо в такому вигляді хвилин на 7 після чого розрізаємо запашний житній хліб на шматочки і подаємо на стіл.
Рецепт чорного хліба в мультиварці
Інгредієнти: борошно пшеничне – 200 г; сіль – щіпка; борошно житнє – 100 г; житній солод – 2 ст. ложки; розпушувач – щіпка; дріжджі сухі – 1 ч. ложка; вода – 200 мл; цукор – 1 ст. ложка; олія оливкова – 15 ст. ложки. Приготування З'єднуємо обидва види борошна, додаємо сіль, цукор, висипаємо дріжджі і розпушувач. Потім поступово вливаємо воду з розведеним у ній маслом і житнім солодом. Після цього замішуємо тісто і даємо йому кілька разів піднятися. Тепер акуратно перекладаємо масу в обмащений маслом чашу мультиварки, вибираємо режим «Випічка» і засікаємо рівно 1 годину. Після звукового сигналу перевертаємо буханець і встановлюємо режим ще на півгодини. В кінці приготування відкриваємо клапан приладу і даємо вийти пару, щоб виділився конденсат не потрапив на поверхню хліба. Готове хлібобулочний виріб обережно виймаємо, загортаємо в кухонний рушник і залишаємо на кілька хвилин, а потім ріжемо і ставимо на стіл.