Сібас (він же лаврак звичайний) - окунеобразная лучеперая риба з сімейства Моронових - мешкає в прибережних солоних водах, об'єкт активного промислу і розведення. Сібас може досягати довжини до 1 метра і ваги до 12 кг. Сібас - цінний і корисний продукт, що містить протеїни, корисні сполуки кальцію і фосфору, вітаміни А, групи В і Е. У плоті сібаса дуже мало жиру (15%). Це продукт низькокалорійний, його можна використовувати для дієтичного харчування.
Готувати сібас можна різними способами, в тому числі, і смажити на грилі. Так що вирушаємо за рибкою і вибираємо найкрасивішу, з непошкодженою лускою і ясними очима.
Розповімо, як приготувати сібас на грилі, зрозуміло, для цього рибу добре спочатку злегка замаринувати.
Як замаринувати сібас для гриля?
Не варто складати маринад з надто агресивних компонентів, краще, щоб смак риби після маринування залишався вираженим в достатній мірі. Маринуємо недовго: буквально протягом 10-20 хвилин - цього цілком достатньо.
Інгредієнти: сібас - 1 шт. вагою близько 500-600 г; сік лимона - 1 ст. ложка; сіль; мелені сухі спеції (чорний або запашний перець, коріандр, аніс, фенхель); масло рослинне (краще оливкова) - 1 ст. ложка; часник - 1-3 зубчики; зелень свіжа різна для оформлення. Приготування Якщо риба свіжоморожена, розморозимо її в ємності з холодною водою. Очистимо рибу від луски, випотрошим, видалити зябра і промиємо холодною водою, після чого обсушим чистою серветкою. З боків риби діагональні нечасті поверхневі надрізи (можна так, щоб вийшла «сітка»). Змішуємо в мисці масло, лимонний сік, сіль і спеції. Додамо продавлений часник, дамо цій суміші постояти хвилин 5-8 і процідимо маринад через ситечко.
Рясно змастимо маринадом рибу зсередини і з обох сторін зовні, після чого залишаємо хвилин на 10-20.
Очищену решітку гриля змастимо рослинним маслом або шматочком свинячого сала .
Обсмажуємо рибу над добре прогорілими вугіллям (або на середньому вогні в електрогрилі) протягом 4-5 хвилин з кожної зі сторін. Риба готується досить швидко, пересушувати її не слід. Подаємо приготовану рибу з рисом або картоплею, оформляємо свіжою зеленню. Вино краще вибрати столове біле або рожеве.
Приблизно за цим же рецептом можна приготувати сібас на грилі в фользі - так риба вийде більш соковитою.
Сібас в фользі, на грилі
Приготування Робимо все так само (див. вище), після недовгого маринування перед запіканням загортаємо рибу у фольгу і запікаємо. В середині процесу перевертаємо. Сібас, запечений на грилі, добре подати з якимось світлим соусом.
Сібас на сковороді-гриль
Приготування Якщо риба за довжиною більше ніж сковорода, краще перед обсмажуванням видалити голову гострим ножем або нарізати рибу стейками, або філірувати (залишивши шкіру), а потім нарізати на порційні шматки. У цьому варіанті після маринування перед обсмажуванням рибу потрібно злегка обсушити чистою серветкою і запанірувати в борошні
(краще всього використовувати суміш пшеничного з кукурудзяної). Трохи розігріту сковороду гриль треба змастити шматочком свинячого сала або натуральним вершковим маслом (можна топленим). Якщо використовуємо сало, перевага в тому, що риба не смажиться, а запікається. Сібас на сковороді-гриль з вершковим маслом виходить особливо смачно, риба смажиться дуже швидко, тому такий спосіб цілком прийнятний.
Якщо хочете приготувати сібас на грилі паназиатском стилі, складайте маринад з автентичних характерних продуктів: використовуйте сік лайма, гострий червоний перець, коріандр, аніс, соєвий соус , кунжутне масло, рисове вино, мірін.