Улюблена закуска дорослих до пива і не менш улюблені ласощі дітей. Як ви думаєте що це? Звичайно чіпси. Шкода, що часто ними балувати себе небажано - шкоди від них більше, ніж користі. Але можна зробити з картопляні чіпси, які не будуть такими шкідливими, адже їх ми будемо готувати не як на виробництві, а в мікрохвильовці, без олії. Зацікавилися? Тоді читайте нижче, як зробити чіпси будинку.
Рецепт картопляних чіпсів в мікрохвильовці
Чіпси вже настільки увійшли в наше життя, що це ласощі навіть в рекламі не потребує. Все одно, проходячи в магазині мимо стійки з чіпсами, насилу удерживаешься, щоб не захопити пачку, а вже чого вартий дітей від них відірвати! Так як же зробити домашні картопляні чіпси в мікрохвильовці, щоб порадувати себе і сім'ю цими хрустяшками? В принципі нічого складного, єдина незручність приготування чіпсів це те що, в мікрохвильову піч повинна потрапити картопля, нарізана дуже тонкими скибочками. Але ця проблема легко вирішується за допомогою слайсера, спеціальної терки («мандоліни») або звичайною овочечистки. Ще нам знадобиться картопля, сіль і спеції. Хоча і без солі і спецій чіпси виходять дуже смачними.
Ретельно миємо картоплю. Чистимо його, а якщо молода картопелька, то можна цього і не робити. Нарізаємо тонкими скибочками картопля. Викладаємо картопляні кружальця в один шар на папір для випічки, солимо, посипаємо спеціями і відправляємо в мікрохвильову піч. Час приготування, швидше за все, доведеться підбирати індивідуально. Але при потужності 700 Вт, чіпси готуються за 3-5 хвилин. Перший час краще стежити за чіпсами, і як тільки їх поверхня стане набувати коричневий колір, відразу ж вийняти і перекласти на паперові рушники. Якщо поквапитися, і вийняти картоплю раніше, чіпси хрустіти не будуть. Повторюємо цю процедуру, поки не скінчиться нарізану картоплю.
Чіпси з лаваша
Звичайно, традиційно під чіпсами ми маємо на увазі хрусткі скибочки, приготовані з картоплі. Але все більшу популярність завойовують домашні чіпси з лавашу, приготовані в мікрохвильовій печі - вони теж дуже смачні і шкідливих речовин у них набагато менше, ніж у фабричних.
Інгредієнти: тонкий вірменський лаваш - 1 шт.; масло рослинне - 1-15 ст. ложки; сир твердий - 30 г; цукор, сіль, паприка, будь-які спеції за смаком. Приготування: Вирізаємо з пергаментного паперу 2 кола розміром з круглу тарілку мікрохвильовки. Звертаємо лист лаваша в рулон. Ріжемо рулончик на шматочки шириною в 3 сантиметри. Розгортаємо стрічки і вкладаємо їх один на одного. Ріжемо стрічки трикутниками або ромбами. Наливаємо в миску масло. Солимо, додаємо паприку, спеції. Викладаємо шматочки лаваша в миску і акуратно все перемішуємо так, щоб лаваш виявився обмазан сумішшю. Викладаємо в один шар шматочки паперу (десь шматочки можуть накладатися один на одного, не страшно). Тремо сир на дрібній тертці і посипаємо їм шматочки. Переносимо паперовий кружок із майбутніми чіпсами в мікрохвильовку. Ставимо піч на повну потужність і чекаємо 2 хвилини. Можливо, часу на приготування знадобиться менше (більше), залежить від мікрохвильовки. Тому за першою партією чіпсів уважно стежимо, і як тільки шматочки лаваша починають рум'янитися, виймаємо їх з мікрохвильовки. Поки готується перша партія чіпсів, готуємо наступну, розкладаючи таким же чином шматочки лаваша на другому паперовому колі. Ось такі різні і смачні чіпси можна приготувати, якщо скористатися таким благом цивілізації, як мікрохвильова піч.