Буряк широко використовується в кулінарії. Яскравий коренеплід служить основою для величезної кількості салатів і закусок, є заправкою для перших страв і прекрасним овочевим гарніром до м'яса. Не менш широко і різноманітність методів приготування буряка: її можна смажити, сушити, або запікати в духовій шафі, варити і готувати на пару, але метод, про який ми поговоримо в цій статті, допоможе з лишком замінити половину вказаних вище. Сьогодні ми розберемося з тим, як приготувати буряк в мікрохвильовці.
Як запекти буряк в мікрохвильовці?
Перед приготуванням необхідно відібрати буряк середнього розміру (щоб швидше і рівномірніше приготувалася), вимити і помістити в спеціальний посуд для мікрохвильової печі. Вибираємо максимальну потужність готування і запікаємо коренеплід 10-12 хвилин. Після закінчення часу перевіряємо коренеплід на готовність і при потребі додаємо ще 2-3 хвилини. Запечена таким чином буряк гарна вже сама по собі, але її можна доповнити і перетворити на повноцінне блюдо. Для цього приготований у печі коренеплід охолоджуємо, чистимо і нарізаємо кубиками. Беремо одну ріпчасту цибулину і нарізаємо аналогічним чином. Змішуємо овочі і заправляємо їх маслом, залишаємо випікатися 2-3 хвилини.
Поки овочі запікаються, в окремій тарілці змішуємо 15 склянки сметани столову ложку борошна. Солимо і перчимо соус і готові овочі, додаємо в соус трохи оцту. Заливаємо сметанним соусом буряк з цибулею і продовжуємо готування при половині максимальної потужності ще хвилин 6-7.
Отже, тепер ви на власному досвіді зрозуміли, як просто спекти буряк в мікрохвильовці.
Як в мікрохвильовці зварити буряк?
За допомогою мікрохвильовки можна не тільки запекти, але і відварити буряк і навіть використовувати для цього кілька різних способів.
Для першого способу, буде готувати буряк в мікрохвильовці в пакеті, або в рукаві.
Знову спочатку відбираємо коренеплід середніх розмірів, щоб готування йшла швидше. Вимитий буряк кладемо в пакет, або рукав і робимо на останньому кілька проколів для виходу пари. Тепер пакет можна зав'язати і покласти в мікрохвильову піч при максимальній потужності. Скільки варити буряк в мікрохвильовці сказати напевно не можна, адже все залежить від потужності пристрою і розмірів самого плоду, але для початку 10-12 хвилин буде цілком достатньо.
На відміну від попереднього методу запікання, в даному випадку буряк буде саме варитися за рахунок великої кількості пари, що виникає в пакеті. Через час перевіряємо овоч на готовність і при необхідності додаємо пару-трійку хвилин. Готову буряк залишаємо в пакеті до повного охолодження, щоб дати їй остаточно проваритися від залишків тепла.
Таким же чином можна готувати і невеликі скибочки буряка, щоб прискорити процес варіння.
Разом з великими скибочками буряка в пакет відправляємо сушені трави (збір з прованських трав підійде ідеально),
трохи солі, перцю і пару крапель лимонного соку. Приготування таким способом займе у вас 7-10 хвилин, залежно від розміру скибочок, однак у будь-якому випадку дайте буряках доготовиться в пакеті після виймання з печі.
Приготування буряка в мікрохвильовій печі такий спосіб передбачає використання спеціального посуду для мікрохвильової печі. Цілий і вимитий коренеплід поміщаємо в тарілку і наливаємо на дно 125 мл води. Тепер відправляємо буряк готуватися 10-12 хвилин при повній потужності. Через час, якщо вода випарувалася повністю - доливаємо її повторно і перевертаємо буряк іншою стороною. Готуємо ще 10-12 хвилин в тому ж режимі. Тепер буряк слід дістати з духовки, накрити фольгою і залишити до повного охолодження.