Історія походження голубців заплутана і туманна. Крупу з м'ясом, загорнуті в листя, готували в Туреччині, Греції та навіть в Китаї ще до нашої ери. Але залишимо наукові суперечки вченим мужам, а самі просто зробимо голубці на вечерю. Тим більше, що на кухні є помічниця-мультиварка, готувати в якій одне задоволення.
Рецепт приготування голубців в мультиварці
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 шт.; рис - 15 склянки; фарш змішаний - 700 г; паста томатна - 3 ст. ложки; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; лавровий лист - 1 шт.; м'ята сушена - 3 ч. ложки; перець духмяний горошком - 4 шт.; олія - для смаження; сіль, перецчерний мелений - за смаком. Приготування Як зробити голубці в мультиварці? Для початку треба підготувати капустяне листя. Існує кілька способів:
Качан капусти вранці помістити в морозилку, а ввечері дістати і дати відтанути при кімнатній температурі. Листя стануть м'якими, і качан легко розібрати. Великі розрізаємо на 2 частини, потовщення обрізаємо або відбиваємо ножем. З качана вирізаємо качан, опускаємо його в окріп. По мірі готовності розбираємо його на складові. Якщо качан не занадто щільний, відокремлюємо листя і відварюємо їх 15 хвилин в мультиварці при режимі «Варка на пару». Нарізаємо кубиками цибулю, тремо на крупну тертку моркву. Обсмажуємо з додаванням олії на режимі «Випічка». Половину відкладаємо, решта разом з рисом і сушеної м'ятою (вона додасть голубців неповторний аромат) додаємо у фарш. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.
На підготовлені капустяні листи викладаємо начинку і загортаємо «конвертиками» або «кульочками».
Як варити голубці в мультиварці? Укладаємо голубці в контейнер. Томатну пасту розвести водою і заливаємо голубці так, щоб на палець їх покрило. Зверху викладаємо залишилася засмажку. Додаємо лавровий лист, перець горошком, улюблену приправу. Закриваємо кришкою і готуємо при режимі «Гасіння» 2 години, після ще годину витримуємо на «Підігріві».
Як готувати голубці з грибами в мультиварці?
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 шт.; крупа гречана - 300 г; гриби свіжі - 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Включаємо режим «Випічка», нагріваємо і без масла викладаємо нарізані пластинками печериці. Коли з грибів піде рідина, доливаємо масло і смажимо до рум'яного кольору. Додаємо нарізану кубиками цибулю, перемішуємо. Через кілька хвилин кладемо натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо овочі з грибами ще 5 хвилин. Засипаємо промиту гречку і доливаємо підсоленій воду на півтора сантиметра вище її рівня. Закриваємо кришку і переходимо на режим «Гречка». Далі мультиварка все зробить сама.
На підготовлені листки капусти загортаємо пісну начинку. Злегка обсмажуємо голубці в олії на режимі «Випічка». Потім закриваємо кришкою, переходимо на «Гасіння» і терпляче чекаємо на 2 години.
Голубці в мультиварці на пару
Капуста-джерело вітамінів і мінералів. Щоб зберегти їх все - вибирайте частіше режим «Варка на пару».
Інгредієнти: капуста пекінська - 1 шт.; фарш з кролика - 500 г; бульйон м'ясний - 1 склянка; масло рослинне - 1/3 ст.; петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Начинка для цих ніжних голубців повинна бути дуже легкою, тому пропускаємо фарш через м'ясорубку 2 рази. Замість кролика цілком підійдуть курячі грудки. Фарш солимо, перчимо, вливаємо бульйон (з кролика або курки) і збиваємо начинку блендером. Додаємо рослинне масло і знову збиваємо.
Капустяне листя опускаємо на пару хвилин в окріп, і тут же під холодну воду. Товсті частини можна відбити ножем. На готові листя викладаємо по півтори столових ложки фаршу і загортаємо конвертиками. Готуємо в мультиварці на функції «Варка на пару 30 хвилин. Подаємо гарячими зі сметаною і дрібно рубаною зеленню петрушки.