Ячна крупа - це неполірований ядра ячменю, очищені від квіткових оболонок і необроблені шліфуванням. Такі зерна містять найбільшу кількість клітковини, отже, вони є надзвичайно корисні для травлення, багаті вітамінами A,B,D,E,PP. Таку корисну кашу зварити не так вже й складно, але використання кухонної помічниці - мультиварки забезпечить розсипчастість і ароматність кінцевого страви.
Ячмінна молочна каша в мультиварці
Рецепт приготування ячної каші настільки простий, що всю процедуру готування можна виконати рано вранці, так що страва буде готове до сніданку. Така каша відмінно замінить обридлу вівсянку і різноманітить не тільки ваше меню, але і меню вашого чада.
Інгредієнти: молоко - 500 мл; ячна крупа - 1/2 мульти склянки; цукор - 1 ст. ложка; сіль - щіпка; масло вершкове - за смаком. Приготування На дно мультиварочной чаші закладаємо масло, цукор і сіль, наливаємо молоко і засипаємо крупу. Виставляємо режим «Молочна каша» і йдемо займатися своїми справами в очікуванні сигналу, оповещающего про закінчення готування. Перед подаванням кашу необхідно перемішати, розкласти по тарілках, кинути ще один невеликий шматочок масла і їсти з апетитом. Готову кашу можна присмачити сухофруктами, медом, варенням, горіхами або спеціями.
Розсипчаста ячна каша
Розсипчаста ячна каша хороша як в солодкому вигляді з додаванням родзинок і кориці, так і в солоному: у вигляді гарніру з підливою або овочами. Загалом, кінцевий результат повністю залежить від ваших побажань, а от базою у вигляді рецепта розсипчастою ячної каші ми поділимося з вами з задоволенням.
Інгредієнти: ячна крупа - 1 мультиварочний ст.; вода - 2 мультиварочних ст.; масло вершкове - 1 ст. ложка. Приготування Ячну крупу промиваємо і закладаємо на дно чаші мультиварки разом з шматочком масла, залив молоком. Готуємо в режимі «Молочна каша», час виставляється автоматично (розсипчаста ячна каша в мультиварці «Редмонд» готується в режимі «Варка», пункті «Каша», час - 30 хвилин).
Подати кашу можна з банальним томатним або більш оригінальним - горіховим соусом, який готується наступним чином: жменю солоного арахісу або фісташок змішується в блендері з зубчиком часнику, столовою ложкою оливкової олії і чайною ложкою соку лимона. Гаряча каша змішана з масляно-горіховою суміш гарантовано не залишить вас байдужим.
Солодку ячну крупу добре заправити парою ложок розсипчастого жирного сиру і полити сметаною, збитою з цукром або медом.
Ячна каша з салом в мультиварці - рецепт
Такий дієтичний гарнір як ячна каша можна приготувати зовсім не дієтичним способом - заправивши її салом, спеціями і часником.
Інгредієнти: ячна крупа - 1 склянка; вода - 2 ст.; сало - 30 г; цибуля ріпчаста - 1/2 шт.; гриби - 100 г; часник - 3 зубчики; сіль, перець - за смаком. Приготування Сало нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо разом з цибулею на сковороді або прямо в мультиварці (режим «Смаження» або «Випічка»). Коли цибуля стане прозорою, саме час додати нарізані гриби. Це можуть бути печериці, гливи, лисички або білі гриби в свіжому або сушеному вигляді. Коли зажарка підрум'янитися, можна буде засипати промиту крупу, залити воду, а головне - не забудьте приправити сіллю, кмином і перцем. Ячна крупа готується в режимі «Молочна каша» (або просто «Каша», в залежності від моделі мультиварки), а ось, скільки варити ячну кашу, ваша плита помічниця визначить сама. Коли ароматна крупа буде готова, її слід приправити тиском часником, перемішати і подавати з салатом або просто з улюбленим соусом.