Якщо ви любите голубці, то страва, про яку ми зараз розповімо, вам напевно припаде до душі. Долма - східний родич наших голубців. Але якщо ми загортаємо начинку в капустяне листя, то долму загортають у листя виноградні. При цьому не обов'язково чекати літа, любителі цієї страви заготовляють продукти і на зиму, а потім готують долму круглий рік. Зараз ми вам розповімо, як приготувати долму в мультиварці.
Рецепт долми в мультиварці
Інгредієнти: свинина - 350 г; яловичина - 350 г; рис - 100 г; цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; петрушка - 30 г; листя винограду; сметана - 200 г; томатна паста - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Готуємо фарш, пропустивши м'ясо і цибулю через м'ясорубку. З листя винограду зрізаємо товсті прожилки, якщо такі є. Опускаємо листочки в окріп хвилин на 5. У фарш додаємо рис, подрібнену петрушку, пропущений через прес часник. Солимо і перчимо за смаком. З тіста формуємо невеличкі кульки. Тепер беремо наші листочки. На внутрішню сторону біля основи листка кладемо начинку і загортаємо, спочатку загорнувши бічні сторони, а потім вже скатав рулетиком. Готуємо соус: сметану змішати з томатною пастою, солимо за смаком. При бажанні томатної пасти можна покласти і більше. У чашу мультиварки складаємо нашу долму, заливаємо отриманим соусом, доливаємо трохи води і готуємо в режимі «Гасіння» протягом 80 хвилин. Взагалі відповідь на питання, скільки готувати долму в мультиварці, залежить від використаного у фарші м'яса. Якщо переважає свинина, то час приготування скорочується. Якщо більше яловичини, то гасити потрібно не менше 15 годин.
Долма в пароварці
Для долми традиційно використовують або свинину, змішану з яловичиною в рівних пропорціях, або баранину. Зараз ми розповімо, як готувати долму з бараниною на пару.
Інгредієнти: баранина (м'якоть) - 500 г; цибуля - 1 шт.; курдючне сало - 50 г; кінза - 50 г; рис - 50 г; сіль, чорний мелений перець - за смаком; чорнослив, курага - 100 г; листя винограду. Приготування М'ясо, сало і цибулю пропускаємо через м'ясорубку. Рис попередньо відварюємо до напівготовності. Додаємо сіль, перець, подрібнену кінзу. Все перемішуємо. Якщо ви використовуєте консервовані листя винограду, то вони не потребують попередньої обробки, якщо ж листя свіжі, потримайте їх в окропі 5 хвилин. Тепер на кожен листочок викладаємо начинку і загортаємо лист. У чашу мультиварки, яка призначена для варіння на пару укладаємо долму, перекладаючи її курагою і чорносливом. Встановлюємо режим «Варка на пару» і готуємо протягом години.