Вернуться назад Распечатать

Долма в мультиварці

Долма в мультиварці
Якщо ви любите голубці, то страва, про яку ми зараз розповімо, вам напевно припаде до душі. Долма - східний родич наших голубців. Але якщо ми загортаємо начинку в капустяне листя, то долму загортають у листя виноградні. При цьому не обов'язково чекати літа, любителі цієї страви заготовляють продукти і на зиму, а потім готують долму круглий рік. Зараз ми вам розповімо, як приготувати долму в мультиварці.

Рецепт долми в мультиварці


Інгредієнти:

  • свинина - 350 г;

  • яловичина - 350 г;

  • рис - 100 г;

  • цибуля - 1 шт.;

  • часник - 2 зубчики;

  • петрушка - 30 г;

  • листя винограду;

  • сметана - 200 г;

  • томатна паста - 1 ч. ложка;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Готуємо фарш, пропустивши м'ясо і цибулю через м'ясорубку. З листя винограду зрізаємо товсті прожилки, якщо такі є. Опускаємо листочки в окріп хвилин на 5. У фарш додаємо рис, подрібнену петрушку, пропущений через прес часник. Солимо і перчимо за смаком. З тіста формуємо невеличкі кульки. Тепер беремо наші листочки. На внутрішню сторону біля основи листка кладемо начинку і загортаємо, спочатку загорнувши бічні сторони, а потім вже скатав рулетиком. Готуємо соус: сметану змішати з томатною пастою, солимо за смаком. При бажанні томатної пасти можна покласти і більше. У чашу мультиварки складаємо нашу долму, заливаємо отриманим соусом, доливаємо трохи води і готуємо в режимі «Гасіння» протягом 80 хвилин. Взагалі відповідь на питання, скільки готувати долму в мультиварці, залежить від використаного у фарші м'яса. Якщо переважає свинина, то час приготування скорочується. Якщо більше яловичини, то гасити потрібно не менше 15 годин.

    Долма в пароварці


    Для долми традиційно використовують або свинину, змішану з яловичиною в рівних пропорціях, або баранину. Зараз ми розповімо, як готувати долму з бараниною на пару.
    Інгредієнти:

  • баранина (м'якоть) - 500 г;

  • цибуля - 1 шт.;

  • курдючне сало - 50 г;

  • кінза - 50 г;

  • рис - 50 г;

  • сіль, чорний мелений перець - за смаком;

  • чорнослив, курага - 100 г;
  • Долма в мультиварці

  • листя винограду.


  • Приготування
    М'ясо, сало і цибулю пропускаємо через м'ясорубку. Рис попередньо відварюємо до напівготовності. Додаємо сіль, перець, подрібнену кінзу. Все перемішуємо. Якщо ви використовуєте консервовані листя винограду, то вони не потребують попередньої обробки, якщо ж листя свіжі, потримайте їх в окропі 5 хвилин. Тепер на кожен листочок викладаємо начинку і загортаємо лист. У чашу мультиварки, яка призначена для варіння на пару укладаємо долму, перекладаючи її курагою і чорносливом. Встановлюємо режим «Варка на пару» і готуємо протягом години.