Цвітна капуста - корисний і низькокалорійний продукт. У 100 грамах міститься всього 30 ккал. Її рекомендують вживати хворим на цукровий діабет, при проблемах з печінкою і жовчним міхуром. У порівнянні з білокачанною капустою, кольорова набагато легше перетравлюється і засвоюється організмом, тому її дають навіть малюкам. Останні дослідження показали, що вживання в їжу цвітної капусти благотворно впливає на нервову систему і запобігає розвитку онкологічних захворювань. Загалом, користь незаперечна. Але харчування має бути не тільки корисним, але і смачним. Тут ми вам допоможемо розповімо, як смачно приготувати цвітну капусту в мультиварці.
Рецепт цвітної капусти в мультиварці
Найбільше вітамінів зберігається при приготуванні овочів на пару.
Інгредієнти: цвітна капуста (невелика) - 1 шт.; лавровий лист - 2 шт.; сіль - за смаком; вода - 1 літр. Приготування Цвітну капусту промиваємо, листочки зрізаємо, поділяємо за суцвіттям. У чашу мультиварки наливаємо воду, додаємо лавровий лист. Капусту солимо і складаємо в чашу для приготування на пару. Тримаємо капусту в мультиварці 25 хвилин в режимі «Приготування на пару».
Цвітна капуста хороша тим, що її можна круглий рік - вона чудово переносить заморозку. Заморожену цвітну капусту можна також приготувати в мультиварці. Попереднього розморожування вона не вимагає, готуємо точно так, як і свіжу, але час приготування збільшуємо на 5-7 хвилин, в залежності від того, наскільки великі шматочки. Подавати таку капусту можна з салатом зі свіжих овочів.
Кольорова капуста, запечена в мультиварці
Інгредієнти: цвітна капуста - 05 кг; яйця - 1 шт.; майонез - 100 г; твердий сир - 100 г; зелень кропу і петрушки - 40 г; сіль - за смаком. Приготування Капусту попередньо готуємо на пару, як у попередньому рецепті, до напівготовності, тобто хвилин 15. Потім перекладаємо її в чашу мультиварки, змащену вершковим маслом. Яйце перемішуємо з майонезом, солимо за смаком, додаємо зелень і сир, натертий на тертці. Отриманою сумішшю заливаємо капусту і готуємо в режимі «Випічка» протягом 25 хвилин.
Тушкована кольорова капуста в мультиварці
Інгредієнти: цвітна капуста - 05 кг; цибуля - 1 шт.; сметана - 6 ст. ложок; твердий сир - 100 г; масло рослинне - 2 ст. ложки; сіль, чорний мелений перець - за смаком. Приготування Розділену на суцвіття капусту відварюємо в підсоленій воді 5 хвилин, потім воду зливаємо, в чашу мультиварки вливаємо олію, додаємо дрібно нарізану цибулю і обсмажуємо протягом 3 хвилин в режимі «Випічка». Тепер викладаємо до цибулі цвітну капусту. Готуємо соус: у сметану додаємо тертий сир, солимо, перчимо за смаком. Отриманим соусом заливаємо капусту і в режимі «Гасіння» готуємо протягом 20 хвилин.
Як бачите, для приготування кольорової капусти в мультиварці потрібно зовсім небагато зусиль і часу, а страви виходять дуже смачні, а головне - корисні.
Але цвітну капусту можна використовувати не тільки як самостійне блюдо, а й у складі супів.
Суп з куркою і цвітною капустою в мультиварці
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; цвітна капуста - 300 г; сіль - за смаком; зелень - 50 г; вода - 15 л. Приготування Філе і картоплю нарізаємо кубиками, моркву - напівкружечками, цибулю дрібно кришимо. Капусту ділимо на суцвіття, якщо вони крупноватие, то можна поділити і їх. Всі інгредієнти викладаємо в чашу мультиварки, вливаємо воду, додаємо сіль за смаком і готуємо в режимі «Суп» або «Гасіння» 60 хвилин. Перед подачею суп посипаємо подрібненою зеленню.
Порада: при виборі кольорової капусти звертайте увагу на зовнішній вигляд. Суцвіття можуть бути білими, жовтуватими, іноді навіть сіруватими. Це нормально, а ось темних точок бути не повинно, це говорить про пошкодження продукту. Якщо все ж ви купили капусту з темними цятками, перед приготуванням їх обов'язково слід видалити.