Мультиварка - рятівниця багатьох господинь не тільки в приготуванні перших або других страв. В ній виходять чудові бісквіти, які є основою для багатьох тортів. Одним з найулюбленіших і популярних, звичайно ж, є торт «Прага». В мультиварці для нього корж випікається, який потім просочується кремом і поливається глазур'ю або помадкою.
Як готувати торт «Прага»?
Оригінальний рецепт торта, який прийшов до нас з Чехії, досить складний - в нього додають коньяк, кілька видів крему, просочують коржі ромом, потім заливають шоколадною помадкою. Смак цього десерту люблять багато. У нашій країні прижився більш спрощений варіант ласощі, де для крему беруть всього один вид - на основі згущеного молока або сметани, а помадку замінюють шоколадною глазур'ю. Багато господинь із задоволенням готують цей торт самі для своїх улюблених домочадців.
Торт «Прага» в домашніх умовах
Якщо ви вирішите приготувати торт «Прага» по ГОСТу в домашніх умовах, то вам необхідно буде ретельно слідувати рецептом і витратити досить багато часу. Так, десерт буде неповторним і вишуканим, але ви можете піти по більш легкому шляху, приготувавши торт «Прага» в мультиварці, наприклад в «Панасонике».
Інгредієнти: борошно - 500 г; яйця - 3 шт.; цукор - 300 г; молоко згущене - 1 банка; сметана - 300 мл; розпушувач; какао-порошок - 10 ч. ложок; масло вершкове - 200 р. Приготування Збиваємо 250 г цукру з яйцями в блендері або міксером. Потім додаємо 250 мл сметани і продовжуємо збивати. Змішуємо з просіяним борошном, розпушувачем і какао і ще раз збиваємо міксером. Дно чаші мультиварки змащуємо вершковим маслом, наливаємо тісто. Торт «Прага» готується в мультиварці на режимі «Випічка» 20 хвилин.
Для крему розтоплюємо 100 г вершкового масла, змішуємо зі згущеним молоком і 3 ч. ложками какао.
Для глазурі використовуємо залишилася сметану, 4 ст. ложки какао і цукор, що залишився (близько 3 ст. ложок) - перемішуємо і варимо на водяній бані до загустіння. Потім додаємо 100 г масла. Коли масло розчиниться, прибираємо посуд з вогню. Готовий бісквіт охолодити, розрізаємо вздовж навпіл і просочуємо кремом. Складаємо коржі і заливаємо глазур'ю. Ставимо в холодильник на кілька годин для просочення і застигання глазурі.
Торт «Прага» зі сметанним кремом
Замість крему на основі вершкового масла і згущеного молока, ви можете використовувати крем зі сметани Для цього вам варто звернутися до відповідного рецептом торта «Прага» в мультиварці, який описаний нижче.
Інгредієнти: борошно - 2 склянки яйця - 2 шт.; цукор - 1 склянка; молоко згущене - 1 банка; сметана - 15 склянки; розпушувач - 05 ч. ложки; какао-порошок - 4 ст. ложки; ваніль - за смаком; масло вершкове - 100 г. Приготування Змішуємо 1 склянку сметани з 05 склянки цукру, яйцями, 2 ст. ложками какао, ваніліном, гашеного содою і 05 банки згущеного молока. Гарненько вимішуємо, додаємо борошно і замішуємо тісто.
Виливаємо масу в чашу мультиварки, попередньо змащену маслом і готуємо 20 хвилин в режимі «Випічка». Для крему з'єднуємо 05 склянки сметани, 05 склянки цукру, добре збиваємо. Для глазурі на водяній бані розтоплюємо вершкове масло, додаємо згущене молоко (05 банки), 2 ст. ложки какао і ретельно вимішуємо до однорідності.
Готовий корж розрізаємо, остуджуємо, добре змащуємо кремом. Потім заливаємо наш торт «Прага» зі сметанним кремом глазур'ю. Ставимо в холодильник на ніч, щоб він просочився. Ну а з ранку можна починати дегустувати цей ніжний десерт.