Ханум - страва узбецької кухні. Це рулет з прісного тіста з начинкою, приготований на пару. Ханум нагадує нам манти, але його відмінність в тому, що готується ханум цілком, а потім розрізається на частині, а манти робляться порційно.
У цій статті ми розповімо, як приготувати узбецька страва ханум.
Ханум в мультиварці - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 2 склянки; вода - 120 мл; рослинне масло - 20 мл; сіль - щіпка. Для начинки:
свинина + яловичина - 05 кг; цибуля - 2 шт.; картопля - 2 шт.; сіль, перець, зіра - за смаком. Приготування Борошно просіваємо, додаємо дрібку солі, воду і соняшникову олію. Замішуємо гладке тісто (як на пельмені). Накриваємо харчовою плівкою і даємо постояти приблизно півгодини. А тим часом готуємо начинку: свинину з яловичиною дрібно нарізаємо або пропускаємо через м'ясорубку. М'ясо повинно бути несильно подрібнене, тому ставимо на м'ясорубку велику сітку. Цибулю ріжемо дрібненькими кубиками, картоплю тремо на крупній тертці. Перемішуємо м'ясо з цибулею та картоплею, додаємо сіль, зіру і перець, ще раз перемішуємо. Тепер повертаємося до тесту: ділимо його на 2 половинки, кожну з яких розкочуємо тонким шаром. Наносимо на тісто шар начинки і звертаємо тісто рулетом. Краї защипуємо. Готуємо ханум в пароварці (на решітці мультиварки, яка преднзначена для готування на пару). Змащуємо маслом ґрати, щоб тісто не прилипало. Викладаємо наш рулет, наливаємо в каструлю мультиварки 1 літр гарячої води, включаємо режим «Готування на пару» і готуємо протягом 50 хвилин.
Ханум з картоплею
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 350 г; сіль - 05 ч. ложки; рослинна олія - 25 мл; вода - 200 мл Для начинки:
картопля - 1 кг; цибуля - 3 шт.; сіль і чорний мелений перець - за смаком; рослинне масло. Приготування З борошна, води, солі і масла замішуємо круте тісто. Загортаємо його в плівку і залишаємо хвилин на 30-40. Готуємо картопляну начинку: очищену картоплю нарізаємо соломкою або натираємо на тертці для корейської моркви, також можна нарізати його кубиками. Цибуля тоненько нарізаємо півкільцями, змішати з картоплею, додаємо сіль і перець, перемішуємо. Тепер тісто ділимо на 2 рівні частини і розкачуємо - чим тонше, тим краще. Гарненько пласт тіста змащуємо олією і викладаємо половину начинки. Звертаємо тісто в нетугий рулет і викладаємо на решітку мультиварки для приготування на пару. Готуємо близько 45 хвилин.
Ханум з гарбузом
Щоб приготувати ханум з гарбузом, зробимо тісто по одному з рецептів, описаних вище.
Інгредієнти: Для начинки:
гарбуз - 05 кг; сало - 50 г; цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Гарбуз, очищений від насіння і шкірки, натираємо на крупній тертці, додаємо пропущене через м'ясорубку сало, подрібнену цибулю, сіль і перець за смаком. Все перемішуємо. На пласт тіста викладаємо начинку і формуємо рулет. Готуємо в мультиварці на режимі «Готування на пару» 45 хвилин.
Часто готують ханум з начинкою у вигляді м'яса, цибулі і гарбуза.