Мамалига, як ми знаємо, популярний молдавське, румунське блюдо і західноукраїнське блюдо. До відкриття Америки і масового вирощування кукурудзи мамалигу готували з проса, пізніше перейшли на кукурудзяне борошно (оскільки мамалига з кукурудзяного борошна виявилася смачніше).
Помилково вважати, що мамалига - каша. Кукурудзяну кашу роблять з крупи більш грубого помолу, і вона виходить більш рідкою. Придністровська загадка про мамалиги: «хліб варену, ніж пряденний» - мамалига за формою нагадує круглу буханець хліба, і готову страву ріжуть на скибки натягнутою ниткою.
Зазвичай готують мамалигу в казанах з допомогою спеціальної дерев'яної мішалки.Прогрес,проте, не стоїть на місці, у тому числі, і в області кухонної побутової техніки. Ритм сучасного міського життя змушує нас відмовлятися від перевірених часом способів користь більш зручних і швидких.Тому мамалига в мультиварці - сучасне смачне, швидке в приготуванні блюдо.Варіантів, як приготувати мамалигу в мультиварці, небагато.
Мамалига в мультиварці - рецепт
Рецепт цей зручний для тих, хто не любить довгих кухонних процесів і воліє зробити все максимально швидко.
Інгредієнти: кукурудзяне борошно дрібного помелу - 1 склянка; вода - 3 склянки; соняшникова олія (краще нерафінована) - 50 мл; сіль - щіпка; суміш сухих спецій - за вашим смаком. Приготування Змішаємо кукурудзяне борошно, масло, сіль, сухі спеції. Ретельно перемішати. Суміш повинна бути схожа на мокрий пісок. Засиплемо цю суміш у чашу мультиварки. Заллємо потрібну кількість води і ретельно перемішати лопаткою.
Закриємо кришкою і встановимо необхідний режим (у мультиварки Panasonic, наприклад, це режим «гречка»). Підготуємо чисту дошку і чисту полотняну серветку. Коли мультиварка подасть сигнал, виймаємо чашу і перевертаємо на дощечку. Посуд прибираємо, а мамалигу накриваємо серветкою і даємо трохи охолонути - хвилин 10-15. Готову страву ріжемо на шматочки ниткою.
Подають мамалигу з смаженим м'ясом, мититеями, шкварками, бринзою, смаженої або маринованої рибою, часниковим або сметанним соусом, огірками, помідорами, солодким і/або гірким червоним перцем (або овочевим салатом) і великою кількістю зелені. Ну і, звичайно ж, з вином або коньяком.