Шурпа - це густий наваристий заправний суп, популярний в кулінарних традиціях багатьох народів Сходу та Східної Європи. Як показує досвід використання сучасної кухонної техніки, багато страви (в тому числі, і суп-шурпу) можна готувати в мультиварці.
Використовувати сучасні мультиварки для приготування традиційних страв іноді навіть зручніше, ніж готувати на звичайній газовій або електричній плиті, оскільки можна задати потрібну програму, а далі «розумний» девайс самостійно управляє режимом приготування того чи іншого блюда. Звичайно ж, до приготування шурпи в мультиварці непогано б просто вміти готувати шурпу (тобто, розуміти загальні принципи приготування), однак не впадайте у відчай, якщо такого досвіду у вас немає. Ми навчимо вас, як приготувати шурпу в мультиварці правильно.
У приготуванні шурпи зазвичай використовують баранину, телятину або яловичину, м'ясо птахів (курятину, індичатину), рідше рибу. Також шурпу можна готувати з конини, козлятини і дичини, але не зі свинини.
Шурпа в мультиварці
Рецепт шурпи в мультиварці (розрахунок приблизно на 6 порцій або на 45 літра чаші).
Інгредієнти: нежирна баранина - близько 1 кг; цибуля ріпчаста - 1 цибулина; морква - 1 шт.; перець солодкий - 1-2 стручки; пекучий перчик-05-1 стручка; картопля - 2-3 шт.; томатна паста - 1-2 столових ложки; зелень - базилік, петрушка, естрагон - по 2-3 гілочки; часник - 5-8 зубчиків. Приготування Нарізаємо м'ясо досить великими шматками і покласти в чашу мультиварки. Встановлюємо режим «варка на пару» і не підходимо до приладу протягом 20 хвилин. У цей час ріжемо очищений цибулька кубиками, моркву - великої короткою соломкою. Після сигналу мультиварки закладаємо підготовлені овочі і встановлюємо режим ще на 20 хвилин. Тим часом чистимо і нарізаємо картоплю і перець.
Через розрахунковий час додаємо крупно нарізаний картопля, солодкий перець, нарізаний соломкою і максимально дрібно нашатковану пекучий перчик. Додаємо спеції і додаємо сіль. Наливаємо воду і томатну пасту. Встановлюємо режим «суп»» на 20-30 хвилин. Готовий суп-шурпу розливаємо по тарілках або суповим чашках і присипаємо подрібненою зеленню і часником. Ложка сметани теж не завадить. Ось так ви можете особисто переконатися в тому, що шурпа з баранини, приготована в мультиварці, виходить цілком непогано.
Пряна шурпа з яловичини в мультиварці
Смачну шурпу в мультиварці також можна приготувати з яловичини або телятини.
Інгредієнти: нестарая яловичина (можна шматки на кісточках) - близько 1 кг; морква -1 шт; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; солодкий перець - 1-2 стручки; сухі спеції для шурпи (можна використовувати суміш для плову); томат-паста - 2 ст. ложки; баклажан-1 шт.; часник - 5-8 зубчиків; чорний перець - 6-8 горошин; лавровий лист - 3-4 шт.; гвоздичка - 4-5 шт.; зелень різна - за смаком. Приготування В мультиварці варимо м'ясо протягом приблизно 2-3-х годин (залежить від м'яса) в 3 літрах води разом з цілою цибулиною, лавровим листом, перцем-горошком і гвоздичкой. Нарізаємо овочі, картоплю - великими шматочками, моркву і перець - короткою товстою соломкою. Баклажан наріжемо кубиками або брусочками, вимочим окремо в холодній воді і промиємо,
щоб пішла гіркота. М'ясо з бульйону розбираємо, сам бульйон проціджуємо і викидаємо непотрібне.
М'ясо нарізаємо шматочками і разом з картоплею та морквою заливаємо в чашу мультиварки невеликою кількістю бульйону. Вибираємо режим «гасіння» і встановлюємо таймер на 15-20 хвилин. Коли час закінчиться, закладаємо перець і баклажан і ставимо ще на 10-15 хвилин в режимі «гасіння». Якщо необхідно, додаємо потрібну кількість бульйону, вибираємо режим «суп» і час - 10 хвилин. Готову шурпу краще подати в косах (предмети на зразок великих піал) або супових чашках. Перед подачею приправляємо перше блюдо подрібненою зеленню і часником.