Чанахи, мабуть, найвідоміше блюдо грузинської кухні, що не вимагає постійної присутності господині, так би язикати, з розряду «поставив і забув». Традиційно це баранина, тушкована в глиняному горщику з овочами, укладеними шарами (картопля, баклажани, помідори, цибуля). Приготувати чанахи можна як у духовці, так і в мультиварці.
Чанахи в мультиварці
Цей рецепт був використаний для приготування чанахи в мультиварці Редмонд, але думаю, цілком можна застосувати і для інших моделей.
Інгредієнти: баранина або яловичина - 500 г; помідор - 3 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; картопля - 3 - 4 шт.; баклажан - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; часник - 4 зубчики; сіль, перець - за смаком; зелень петрушки, кропу, базиліка, кінзи - по смаку. Приготування М'ясо нарізаємо кубиками, викладаємо на дно каструлі. Помідори обдаємо окропом і знімаємо з них шкіру, один помідор ріжемо й додаємо до м'яса, решта поки відкладаємо. М'ясо з помідором солимо і перчимо, додаємо спеції за власним смаком, закриваємо, включаємо режим «Гасіння» на одну годину.
Картоплю миємо, чистимо і крупно ріжемо, баклажани нарізаємо великими шматочками, цибулю і перець теж ріжемо крупно.
Після сигналу таймера додаємо до м'яса нарізані овочі шарами у такому порядку: картопля, цибуля, перець, баклажан. Солимо і перчимо. Знову включаємо режим «Гасіння», ставимо таймер на одну годину. За 10 хвилин до готовності закладаємо залишилися і нарізані очищені помідори, і подрібнений часник. Коли чанахи вже готові, засипаємо в каструлю дрібно нарізану зелень (кількість і склад регулюєте по своєму смаку) і добре перемішуємо. Якщо ви бажаєте отримати більш гостре блюдо, спробуйте замінити частину томатів аджикою. Чанахи виходять більш гострими і ароматними.
Дійсним цінителям грузинської кухні, також доведеться за смаком каурма , яку можна швидко приготувати за простими рецептами.