Перлова крупа, виготовлена на основі ячменю, завжди була відома як багатющого джерела білка і вуглеводів. Однак навряд чи можна назвати перловку фаворитом на нашому столі, адже її не люблять не лише діти, але й багато хто з дорослих. Зробити перловку не тільки корисним, але і смачною стравою допоможуть кілька рецептів для мультиварки, про яких ми розповімо в цій статті.
Рецепт перлової каші в мультиварці
Цей рецепт - швидше база, що розповідає про техніку приготування перлової крупи за допомогою мультиварки.
Інгредієнти: перлова крупа - 1 склянка; вода - 2 ст.; вершкове масло - 40 г; сіль - за смаком. Приготування Першим ділом перлову крупу промити, а при можливості і замочити на кілька годин. Промиту крупу перекладаємо в чашу мультиварки, заливаємо двома склянками чистої води, додаємо солі за смаком і шматочок вершкового масла.
Встановлюємо режим «Молочна каша» і варимо перловку аж до сигналу про готовність, перемішуємо і подаємо до столу з коханою підливою, овочевим салатом або м'ясом.
Виходячи з пропорцій крупи і води 2:1 виходить перлова розсипчаста каша в мультиварці, але якщо ви любите густу кашу, то можете додати половину склянки води і збільшити час готування.
Молочна перлова каша в мультиварці
Виняткову користь несе в собі рецепт молочної перлової каші. Особливо доречним такий гарнір буде в дієтичному, дитячому і вегетаріанське меню. До того ж, приготувати перлову кашу з молоком в мультиварці не складе ніякої праці.
Інгредієнти: перлова крупа - 1 склянка; молоко - 2 ст.; вода - 2 ст.; сіль - щіпка; цукор - 3 ч. ложки; вершкове масло. Приготування Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на 1-2 години. Після цього зливаємо воду, перловку ще раз промиваємо і закладаємо в чашу мультиварки. Туди ж відправляємо воду, молоко, цукор і сіль, добре перемішуємо.
Варимо перлову кашу в режимі «Молочна каша» одну годину, після чого перемішуємо, знову закриваємо кришку і продовжуємо приготування на «Гасіння» ще годину.
У готову перловку додаємо вершкове масло і даємо настоятися. Чудовим доповненням до такого солодкого страви стануть сезонні фрукти.
Рецепт перлової каші з м'ясом в мультиварці
Класичним рецептом приготування гарніру з перловки, є рецепт з використанням м'яса. Це ситне блюдо можна приготувати вдома, або в похідних умовах.
Інгредієнти: яловичина - 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; перлова крупа - 2 ст.; вода - 4 ст.; рослинна олія; петрушка - 6 гілочок; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо в чашу мультиварки на рослинному маслі (режим «Випічка»). Моркву натираємо на крупній тертці, цибулю дрібно нарізаємо і додаємо до м'яса, смажимо ще 10 хвилин.
Перлову крупу промиваємо до чистої води і додаємо до овочів і м'яса. Туди ж відправляємо спеції і нарізану петрушку. Заливаємо вміст чаші водою і встановлюємо режим «Плов». Після сигналу, оповещающего про закінчення готування, кашу перемішуємо і подаємо до столу.
Для такої страви можна самостійно приготувати м'ясну підливу . Для цього нам знадобиться: м'ясо (500 г), морква, цибуля (по 1 шт.), вершкове масло (2 ст. ложки), борошно (2 ст. ложки) і спеції (сіль, перець, сушена зелень). М'ясо тушкуємо з бульйоном до напівготовності, додаємо нарізану цибулю і моркву і продовжуємо тушкувати ще годину. Борошно з маслом підсмажуємо на сковорідці, додаємо пів літра холодної води, даємо суміші загуснути і змішуємо її з м'ясом і овочами. Універсальна м'ясна підлива до перлової каші (і не тільки) готова.