На кухні мультиварка цілком може замінити відразу кілька електроприладів: піч, духовку, пароварку. При вмілому використанні різних режимів роботи можна приготувати перші страви, каші, смажені і тушковані страви, запіканки, напої, пекти торти, тістечка, кекси. Давайте розглянемо кілька рецептів мафінів в мультиварці.
Мафіни в мультиварці можна зробити двома способами, спекти або приготувати на пару. Парові мафіни більш ніжні і м'які по консистенції, у них немає підсмаженої кірочки. Такі мафіни часто вживаються при дієтичному режимі харчування або для маленьких дітей.
Частіше, звичайно, мафіни готують звичайним способом. Так важко буває часом відязикатися від свіжої хрусткої скоринки, чашки гарячої кави, особливо на початку довгого трудового дня.
Апельсиновий маффін в мультиварці
Інгредієнти: борошно - 250 г; апельсиновий джем - 150 г; яйце - 1 шт.; цукор - 150 г; розпушувач тіста - 2 чайні ложки, пакетик ванільного цукру; рослинна олія без запаху - 100 г; молоко - 180 р. Приготування В одній посуді з'єднуємо, не збиваючи, яйце, молоко, рослинну олію. У другу посуд просіваємо борошно з розпушувачем, цукром і ванільним цукром. Рідку частину поступово виливаємо в суху, перемішуючи. В підготовлені формочки ложкою накладаємо тісто до 1/3 об'єму. В середину тіста чайною ложкою кладемо трохи апельсинового джему . Зверху знову трохи тесту, щоб закрити джем. Включаємо мультиварку на режим «Випічка». Випікаємо до готовності. Готові маффіни залишаємо остигати на 15-20 хвилин, потім дістаємо з формочок і подаємо на стіл.
Часто приготування мафінів та іншої випічки в мультиварці відбувається набагато повільніше, ніж у звичайному духовій шафі. Тому по закінченню часу заданого режиму роботи, електроприлад потрібно виставити на додатковий час.
Шоколадні мафіни з бананом в мультиварці
Інгредієнти: яйце - 1 шт.; цукор - 1/2 склянки; вершкове масло - 100 г; вершки 10% - 1 склянка; темний шоколад - 100 г; борошно - 2 склянки; розпушувач - 1 чайна ложка; сіль і сода - 1/2 чайної ложки; 1 банан. Приготування На водяній бані розпускаємо шоколад, чекаємо, поки трохи охолоне. Яйце збиваємо з цукром, додаємо топлене вершкове масло кімнатної температури вершки, вливаємо шоколад. Все добре перемішуємо.
М'якоть банана розминаємо виделкою до стану пюре. Додаємо до суміші з шоколадом. Борошно з розпушувачем, для насичення киснем,
просіваємо і, поступово додаючи до рідкої суміші, акуратно розмішуємо.
Формочки для випічки змащуємо маслом і посипаємо манкою або сухарями. Заливаємо тісто до половини формочок. Випікаємо в мультиварці, поставивши на режим «Випічка». Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Спечені мафіни залишаємо в мультиварці остигати на 20 хвилин. На стіл подаємо з солодким соусом.
Слід знати, що тісто при випіканні підрум'янюється тільки знизу. Щоб шоколадні мафіни в мультиварці були припечени з двох сторін, виріб треба перевернути.