Нут - рослина з сімейства бобових, відрізняється підвищеним вмістом білка і більш цікавим смаком. При виборі крупи потрібно звернути увагу на її колір: горошини повинні бути чистого кольору, без темних плям. Чим зерна більше, тим вони смачніші. Нут і подають як гарнір, і в салатах, і як самостійне блюдо.
Єдина незручність - нут вимагає дуже тривалої варіння порівняно з горохом і сочевицею. Але це обставина легко переборна, якщо ви щасливий володар мультиварки. Приготувати нут в мультиварці можна як окрему страву, а можна разом з м'ясом або овочами. Рецепти страв з нуту для мультиварок досить різноманітні, ми обрали не дуже складні в приготуванні і разом з тим смачні і поживні.
Нут в мультиварці
Інгредієнти: нут сухе - 2 склянки; вода; сіль - за смаком; спеції (куркума, червоний мелений і чорний мелений перець) - за смаком; часник - 1 головка; соняшникова олія - за смаком. Приготування Нут добре промиваємо під проточною водою. Потім викладаємо його в чашу мультиварки і заливаємо теплою водою. Залишаємо на ніч, вранці, якщо відразу не будемо готувати, то зливаємо воду і заливаємо чисту. В такому стані нут може залишатися до доби. Коли вирішили готувати, то зливаємо воду, нут залишаємо в чашу мультиварки і додаємо часник. Потім наливаємо воду вище нуту на два пальці. Додаємо приблизно 1/2 ч. ложки солі. Далі включаємо режим «Плов» на 2 години і перевіряємо готовність через півтори години (деякі сорти нуту готуються швидше). Готовий нут виймаємо з мультиварки і викладаємо на тарілку, солимо, додаємо трохи соняшникової олії і спеції. Добре перемішуємо й подаємо.
Нут в мультиварці з м'ясом
Інгредієнти: нут сухе - 200 г; яловичина - 300 г; морква - 1 шт.; цибуля - 2 шт.; томатна паста - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Нут промиваємо водою і замочуємо на ніч, вранці знову промиваємо і зливаємо воду. Яловичину миємо, ріжемо шматочками. Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на тертці. М'ясо і овочі пасеруємо в мультиварці на режимі «Випічка», потім додаємо нут і томатну пасту, заливаємо водою так, щоб закривала крупу. Включаємо режим «Плов», коли буде готове, залишаємо ще на деякий час на підігріві. Варити нут в мультиварці можна і по іншому: виставити режим «Гасіння» на півтори години, при такому способі варіння нут вийде з підливою.