А чи знаєте ви, що за допомогою звичайної мультиварки можна спекти м'який, свіжий і смачний житній хліб ? Як це зробити, ми вам зараз розповімо.
Без дріжджовий житній хліб в мультиварці
Інгредієнти: житнє борошно - 250 г; борошно пшеничне - 250 г; кефір - 500 мл; харчова сода - 1 ч. ложка; масло вершкове - 30 г; сіль; вівсяні пластівці - 100 р. Приготування Отже, борошно двох видів просіваємо кілька разів через сито в глибоку миску. Потім додаємо сіль, харчову соду і вівсяні пластівці. Вершкове масло розтоплюємо і акуратно виливаємо в суху суміш разом з домашнім кефіром . Тепер все ретельно розмішуємо ложкою і замішуємо однорідне тісто. Скачуємо його в кульку і кладемо на 30 хвилин у тепле місце.
Цим часом включаємо в мережу мультиварку, розігріваємо її, посипаємо чашу борошном і викладаємо тісто. Виставляємо режим «Випічка» і чекаємо приблизно півгодини. Далі перевіряємо хліб на готовність, для цього обережно виймаємо його і злегка постукуємо по дну, якщо звук буде глухим, значить хліб готовий. Накриваємо його рушником і залишаємо остигати. Ось і все, м'який і смачний пшенично-житній хліб в мультиварці готовий!
Рецепт житнього хліба в мультиварці
Інгредієнти: борошно пшеничне - 700 г; житнє борошно - 2 ст.; цукровий пісок - 1 ст. ложка; сухі дріжджі - 1 пакетик; масло рослинне - 2 ст. ложки; спеції; вода - 500 мл Приготування Сухі дріжджі розчиняємо в теплій воді, всипаємо цукор, вливаємо олію і кидаємо дрібку солі. Гарненько все перемішуємо до однорідного стану і поступово всипаємо просіяне борошно. Вимішуємо м'яке тісто, накриваємо каструлю рушником і залишаємо на 1 годину в теплому місці. Потім акуратно виймаємо тісто з каструлі і гарненько переминаем його руками, формуючи «колобок».
Кладемо в каструлю мультиварки, попередньо змащену маслом, і залишаємо підходити ще приблизно на 1 годину, накривши знову рушником. Після цього закриваємо кришку приладу, виставляємо режим «Випічка» і готуємо 60 хвилин. Після звукового сигналу, акуратно дістаємо хліб з допомогою кошики для варіння на пару і перевертаємо його на іншу сторону. Знову встановлюємо програму «Випічка» на 40 хвилин. Готовий м'який хлібець витягуємо з мультиварки, перекладаємо на тарілку, накриваємо рушником і даємо охолонути до кімнатної температури.
Рецепт житнього хліба для мультиварки
Інгредієнти: житнє борошно - 2 ст.; пшеничне борошно - 700 г; кип'ячена вода - 500 мл; кефір - 05 ст.; сухі дріжджі - 11 г; олія рослинна; цукровий пісок - за смаком. Приготування Сухі дріжджі розчиняємо в теплій воді, додаємо сіль, цукор і рослинне масло. Гарненько все перемішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно. Замішуємо еластичне, не липнущее до рук тісто, накриваємо його рушником і залишаємо підходити в теплому місці приблизно 65 хвилин.
Можна расстаивать тісто в мультиварці, для цього викладаємо його в чашу, включаємо програму «Підігрів» і даємо приладу трохи
прогрітися, потім відключаємо його і залишаємо тісто в спокої. Після того, як воно підійде, перекладаємо його на стіл, розминаємо і формуємо кулю. Кладемо в змащену маслом чашу, знову підігріваємо і даємо хлебушку трохи піднятися.
Потім закриваємо кришку, встановлюємо режим «Випічка» і засікаємо приблизно 60 хвилин. Після цього акуратно перевертаємо його на іншу сторону і печемо до готовності ще 40 хвилин. Готовий свіжий житній хліб обережно виймаємо з мультиварки за допомогою рушники і даємо повністю охолонути, прикривши зверху чистим рушником. Хлібець виходить дуже смачним, пишним і м'яким!