Сациві - традиційний грузинський соус і назву для групи страв з м'яса, риби і птиці, які готуються в цьому соусі. Основою для соусу є подрібнені волоські горіхи, спеції і часник - традиційні інгредієнти, широко використовуються в багатьох стравах грузинської кухні.
Готувати сациві зовсім не складно, але ще менше клопоту чекає власників мультиварок, рецептами для яких ми поділимося в цій статті.
Сациві з курки в мультиварці
Інгредієнти: курячі стегна або стейки - 1 кг; часник - 1 головка; ріпчаста цибуля - 4 шт.; шафран - 2 ч. ложки; хмелі-сунелі - 2 ч. ложки; рослинне масло - 2 ст. ложки; волоські горіхи - 300 г; сіль, перець - за смаком; вода. Приготування Спочатку займемося куркою. Дно чаші мультиварки змащуємо рослинним маслом і покриваємо шаром з половини нарізаної цибулі і часнику. Поверх цибулі подушки кладемо курячі стегна і стейки, злегка солимо і перчимо. Якщо ви готуєте сациві в мультиварці «Панасонік», то виставте режим "Випічка" на 40 хвилин і залиште курку готуватися.
Тим часом можна зайнятися самим горіховим соусом. Для його приготування волоські горіхи подрібнюємо в борошно з допомогою блендера, кавоварки або м'ясорубки. Аналогічним чином подрібнюємо залишився цибулю і часник і з'єднуємо його з горіховою борошном. Присмачую основу для соусу шафран, хмелі-сунелі, сіллю і перцем, після чого, постійно помішуючи, розвести масу теплою водою до отримання соусу сметаноподібної консистенції. По закінченню готування, заливаємо куру отриманим сациві, перемикається в режим "Гасіння" і продовжуємо приготування 1 годину.
Готову страву повністю остуджуємо (сациві подається холодним), після чого посипаємо подрібненою кінзою і/або гранатовими зернами.
Рецепт сациві в мультиварці
Інгредієнти: баклажани - 500 г; волоські горіхи - 200 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 3-4 зубчики; рослинна олія; гвоздика - 2 бутона; шафран - щіпка; оцет - 1/4 ст.; коріандр мелений - 1 ч. ложка; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка. Приготування Баклажани надрізаємо уздовж навпіл, але не до кінця, щоб вийшло подобу "кишеньки" для нашого соусу. Зрізаємо з овоча плодоніжки і кладемо в гарячу підсолену воду на 10 хвилин.
Тим часом беремося за приготування соусу сациві. Подрібнюємо цибулю і часник в блендері і змішуємо з борошном з волоських горіхів. Додаємо до горіхової пасти мелену гвоздику, трохи шафрану, коріандру і хмелі-сунелі. Змішуємо оцет з 2 частинами гарячої води і розводимо їм горіхову пасту до сметаноподібної консистенції. Частина соусу закладаємо у кишені, а решту розводимо 1/2 склянки води і виливаємо поверх баклажанів. Якщо ви готуєте сациві в мультиварці «Редмонд», то виставте режим "Гасіння" на 1 годину. Готову страву остудіть і подавайте до столу, посипавши свіжою зеленню кінзи.
Як приготувати сациві з курчати в мультиварці?
Інгредієнти: курча - 1 тушка (близько 500 г); волоські горіхи - 250 г; ріпчаста цибуля - 3 шт.; часник - 3-4 зубчики; зелень кінзи - 1 пучок; шафран - 1 щіпка; мелена гвоздика - щіпка; сіль, перець - за смаком; зерна граната - 1 жменя; рослинне масло. Приготування Тушку курчати розрізаємо на шматочки середнього розміру. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями середньої товщини. Волоські горіхи подрібнюємо в борошно і змішати з рубаною зеленню, часником, олією та спеціями. Розводимо масу водою до консистенції нежирної сметани. Заливаємо отриманим соусом шматочки курчати в мультиварці і виставляємо режим "Гасіння" на 15 години. Готову страву перед подачею охолодити і посипаємо зернами граната.