Крупник - легка сирна або сметанна запіканка, що поєднує в собі в собі, власне, саму сирну основу, і будь-яку зварену крупу, найчастіше - гречану. Готувати крупник дуже просто і без допомоги спеціальних пристроїв, але якщо під рукою є мультиварка, готування стає ще легше.
Крупник з гречки в мультиварці
Інгредієнти: гречана крупа - 1/2 ст.; сир - 240 г; цукор - 2 ст. ложки; сметана - 60 г; яйця - 2 шт.; сіль - щіпка. Приготування Гречану крупу відварюємо в ледь підсоленій воді до повної готовності. Даємо крупі злегка охолонути, а тим часом беремося за приготування сирної основи. Курячі яйця з'єднайте з цукром до утворення гладкої білої маси, а потім додаємо дрібку солі, трохи сметани і знову збиваємо все разом. Сир розтираємо з допомогою виделки або збиваємо блендером так, щоб позбавитися від великих грудок, а потім змішуємо все з яйцем і відвареною гречаною крупою.
Змащуємо чашу пристрою маслом і рівномірно розподіляємо в ній основу для крупника, чим рівніше поверхня буде, тим рівномірніше пропечеться крупник. Виставляємо на пристрої режим "Випічка". Час виставляється автоматично, але якщо цього не сталося, поставте вручну 60 хвилин. Через годину перевіряємо готовність гречаного крупника в мультиварці: якщо запіканка готова, повністю охолоджуємо її, а потім витягуємо з чаші, якщо немає - залишаємо пристрій на "Підігріві", поки запіканка не приготується.
Рецепт пшенного крупника в мультиварці
Інгредієнти: пшоняна крупа - 1 склянка; сметана - 120 г; яйця - 2 шт.; цукор - 100 г; сіль - щіпка; масло вершкове - 2 ст. ложки. Приготування Перед тим, як приготувати крупеник в мультиварці обдаємо пшоно окропом, щоб не горчило. Ошпарену крупу відварюємо в підсоленій воді до готовності, а потім повністю охолодити. Збиваємо яйця зі сметаною і
цукром, присмачую всі розтопленим вершковим маслом і приправляємо дрібкою солі. З'єднуємо теплу пшонку зі сметанною основою і викладаємо суміш для крупника в змащену маслом чашу мультиварки. Виставляємо на пристрої режим "Випічка" і 60 хвилин. Після закінчення години даємо крупенику повністю охолонути, і витягуємо його з пристрою.
Подавати крупник можна як і просту сирну запіканку : нарізавши скибочками зі сметаною, джемом, згущеним молоком, сиропом або вершками. Також, за бажанням, разом з пшоняною крупою можна покласти подрібнені сухофрукти, наприклад, родзинки і курагу.