Хоча практично всі люди люблять хліб, назвати його абсолютно нешкідливим продуктом не можна. Тому, щоб можна було насолоджуватися хлібцем і не турбуватися про своє здоров'я і фігуру, найкраще пекти його будинку в хлібопічці і без дріжджів.
Рецепт бездріжджового хліба в хлібопічці
Випічка бездріжджового хліба в хлібопічці не така клопітка заняття, як його приготування в духовці, головне - приготувати бездріжджовий закваски.
Інгредієнти: Для закваски:
зерна пшениці для пророщування - жменя; молоко - 1 ст.; борошно - стільки, щоб молоко перетворилося в негустий сметани. Для хліба:
вода - 210 мл; борошно пшеничне - 290 г; сіль - 1 ч. ложка; борошно житнє - 70 г; пшенична закваска - 3 ст. ложки і 1/4 ст. Приготування Почніть з закваски. Молоко налити в чисту банку і залиште киснути. На скільки це затягнеться, залежить від температури в вашій квартирі, розраховуйте приблизно 3-5 днів. Зерна пшениці покладіть у вологу марлю і періодично змочуйте. Вже на другу добу повинні з'явитися паростки.
Промийте зерна і покладіть їх у скисле молоко. Додайте борошно, щоб вийшла рідка сметана. Накрийте банку марлею і поставте на добу кваситься. На другий день, коли з'являться бульбашки, долийте 1/3 ст. води або кислого молока і борошна, щоб закваска стала по консистенції як густа сметана. Знову накрийте банку і залиште ще на день.
На третій день додайте ще борошна, щоб консистенція знову стала як густа сметана, і накрийте марлею. Проробляйте теж саме ще кілька днів, а потім готову закваску накрийте кришкою і зберігаєте в холодильнику.
Для хліба змішайте в хлібопічці воду, закваску і сіль. Просійте до них обидва види борошна, виберіть програму «Свіже тісто», нехай тісто перемішається двічі, і вимикайте прилад. Залиште тісто підійти на 10 годин, а потім виставте програму «Випікання» і печіть хліб 2 години.
Бездріжджовий житній хліб в хлібопічці Панасонік
Варто відзначити, що зробити такий хліб можна в будь-якої моделі хлібопічки. Основним у приготуванні бездріжджового житнього хліба в хлібопічці є житнє бездрожжевая закваска, яку ви зможете приготувати вдома.
Інгредієнти: Для закваски:
житнє борошно - 4-5 ст. ложок; кип'ячена вода - 200 мл Для хліба:
житня закваска - 400 мл; пшеничне борошно - 150 г; житнє обдирне борошно - 300 г; тепла кип'ячена вода - 200 мл; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Як же зробити хліб без дріжджів в хлібопічці? Приготуйте закваску. Для цього налийте в чисту банку воду кімнатної температури, а потім поступово додайте туди борошно. Закваска повинна вийти консистенції густої сметани. Накрийте банку тканиною або марлею і поставте настоюватися на добу, але не забувайте зволожувати тканину.
Через добу суміш перетвориться в закваску і в ній з'являться бульбашки. Тоді долийте ще 100 мл води і насипте борошна, щоб по густоті вона знову вийшла як сметана. Знову накрийте тканиною і залиште на добу. Через зазначений час ще раз насипте житнє борошно в закваску і накрийте тканиною. Потім знову додайте пару ложок борошна і в цей раз закрийте банку кришкою і поставте готову закваску в холодильник.
Коли зберетеся пекти хліб, укладіть в хлібопічку закваску, потім воду, сіль, просіяне пшеничне і житнє борошно. Виставте програму «Свіже тісто» і коли прилад буде замішувати тісто, допомагайте йому дерев'яною лопаткою. Після того, як хлібопічка закінчить заміс тіста, дістаньте мішалку і дайте приладу закінчити програму.
Після цього вимкніть хлібопічку і залиште тісто підходити на 2-3 години. Коли воно збільшиться в два рази, хліб готовий до випікання. Виставте програму «Випічка» і готуйте його протягом приблизно 15 годин (час може змінюватись в залежності від моделі). Після того, як хліб буде готовий, викласти його на дошку, накрийте рушником і дайте охолонути.