Регулярне вживання хліба з цільнозерновий борошна покращує загальний стан організму, сприяє очищенню його від шлаків , наповнює клітини необхідними вітамінами та елементами, яких не знайти в хлібобулочних виробах, виготовлених з борошна вищого сорту.
Далі ми розповімо, як спекти такий корисний хлібець в домашніх умовах за допомогою хлібопічки і запропонуємо кілька варіацій рецептів.
Рецепт хліба з цільнозерновий борошна для хлібопічки
Інгредієнти: цільнозернові пшеничне борошно – 565 р; дріжджі сухі швидкодіючі – 15 ч. ложки; фільтрована вода – 365 мл; олія без запаху соняшникова або оливкова – 35 мл; цукровий пісок – 25 г; кам'яна сіль – 20 р. Приготування Підготувавши всі необхідні компоненти для приготування хліба за даним рецептом, можемо приступати до закладення їх у відерце пристрою. Тут потрібно орієнтуватися на рекомендації виробника, адже часто вони можуть значною мірою відрізнятися в залежності від моделі і марки приладу.
Як правило, різниця полягає в першочерговості закладки сухих або рідких продуктів і відповідно їх другорядність. Після того як продукти опиняться в хлібопічці, налаштовуємо її на режим «Цільнозерновий» з середньою скоринкою і залишаємо до завершення обраної програми. Після сигналу витягаємо рум'яний апетитний хлібець на рушник, прикриваємо виріб другим його краєм і даємо охолонути.
Хліб цільнозерновий пшеничного і житнього борошна – рецепт без дріжджів в хлібопічці
Інгредієнти: цільнозернові пшеничне борошно – 235 г; житнє борошно – 100 г; закваска бездрожжевая для хліба – 220 г; фільтрована вода – 160 мл; олія без запаху соняшникова або оливкова – 35 мл; цукровий пісок – 20 г; кам'яна сіль – 10 р. Приготування Процес приготування бездріжджового цільнозернового хліба дещо відрізняється від класичного дріжджового. Замість дріжджів нам знадобиться спеціальна жива підійшла закваска для хліба. Її закладаємо в ємність хлібопічки разом з рідкими компонентами. Цільнозернове борошно пшеничне в даному випадку ми доповнимо житній. Даний факт зіграє тільки на користь смаку і цінних властивостей готового хліба, але ускладнить подальший процес приготування. Якщо ваша хлібопічка дозволяє програмувати її на індивідуальний режим – скористаємося цією можливістю або встановлюємо кожен етап приготування хліба вручну. Налаштовуємо «Заміс» на півгодини, після чого встановлюємо час відстрочки випікання на чотири години. Це необхідно для того, щоб сформувався бездріжджовий цільнозерновий ком тесту расстоялся і підійшов. Тільки після цього можна приступати до випікання хліба, вибравши відповідний режим на панелі пристрою.