Пропонуємо рецепт житнього хліба на заквасці в хлібопічці. Слідуючи простим рекомендаціям, у вас вийде запашний, рум'яний і безперечно корисний продукт з апетитною хрусткою скоринкою. Відсутність в його складі дріжджів і переважання житнього борошна дає підставу вважати такий хліб дієтичним і малокалорійним, що особливо оцінять прихильники здорового харчування і ті, хто стежить за своєю вагою.
Житній бездріжджовий хліб на заквасці в хлібопічці - рецепт
Інгредієнти: житнє борошно – 480 м; пшеничне борошно – 220 г; очищена вода – 500 мл; олія рослинна без аромату – 55 мл; цукровий пісок – 65 г; кам'яна сіль – 25 г; підійшла бездрожжевая закваска – 200 г; кмин або коріандр (за бажанням) – за смаком; Приготування Для приготування хліба за даним рецептом нам знадобиться житня закваска для хліба без дріжджів. Варіантів її приготування можна знайти масу, можна використовувати абсолютно будь-який. Як ви вже помітили, в інгредієнтах крім житнього борошна присутній і пшенична. Це необхідно для того, щоб хлібопічка змогла впоратися з замісом самостійно. Адже якщо готувати стовідсотковий житній хліб, тісто при замісі виходить надто в'язким, і пристрій не зможе його зібрати в суцільний клубок. Можна допомагати приладу під час замісу, підбираючи масу з боків за допомогою лопатки, або ж готувати в хлібопічці на заквасці житньо-пшеничний хліб, замінивши частину житнього борошна пшеничного. В останньому випадку пристрій впорається з замісом самостійно і ваша допомога не знадобиться. При приготуванні хліба тільки з житнього борошна кількість закваски необхідно збільшити приблизно у півтора рази, відповідно зменшивши кількість води.
Відзначимо також, що для приготування хліба на заквасці потрібна хлібопічка , що дозволяє настроювати режим індивідуально, так як стандартні програми підходять тільки для класичної дріжджової випічки.
У відерце хлібопічки наливаємо воду очищену, масло рослинне і підійшла закваску. Тепер просіваємо два види борошна, додаємо сіль, цукровий пісок і за бажанням кмин або коріандр. Всипаємо сухі компоненти рідких і встановлюємо ємність в пристрій. Як ми вже згадували вище, режим ми будемо обирати індивідуальний. Для цього встановлюємо час першого замісу - 15 хвилин, час на підйом - 4-45 години (без обминок) і на випікання - 15 години. Тепер включаємо хлібопічку і чекаємо, поки вона приготує нам рум'яний ароматний хлібець.
Відразу після сигналу витягаємо виріб з пристрою з відерця і даємо йому охолонути.