М'ясо, приготоване в корейському стилі, поєднує в собі три смаку, характерні для всієї східної кухні: солодкий, кислий, гострий. При чому, чим більш збалансованими стануть ці смаки, тим точніше будуть виконані традиційні рецепти.
Мариноване м'ясо по-корейськи – рецепт
Інгредієнти: яловичина (стейк) - 500 г; цукор - 3 ст. ложки; соєвий соус - 3 ст. ложки; мірін - 2 ст. ложки; часник - 2 зубчики; гострий перець чилі - за смаком; кунжутне масло - 1 ст. ложка; цибуля зелена - 8 пір'я; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; рослинне масло. Приготування Яловичий стейк нарізаємо максимально тонкими скибочками. Змішуємо цукор, з соєвим соусом, кунжутною олією, мирином, пропущеним через прес часником і невеликою кількістю чилі. Маринуємо шматочки м'яса в отриманій суміші протягом 10-15 хвилин.
У сковороді вок розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому мариновану яловичину протягом 40 секунд. Обсмажене м'ясо змішати з нарізаною зеленою цибулею, насінням кунжуту і відразу ж подаємо до столу.
Якщо ви не вживаєте тваринну їжу, використовуючи за основу цей рецепт можна приготувати соєве м'ясо по-корейськи.
М'ясо по-корейськи з грибами
Інгредієнти: цукор - 1/3 ст.; соєвий соус - 5 ст. ложок; гострий перець - за смаком; сік лайма - 1 ст. ложка; кунжутне масло - 1 ст. ложка; часник - 4 зубчики; яловичий стейк - 360 г; гливи - 200 г; сіль, перець - за смаком; зелена цибуля - 1 пучок; капуста кімчі. Приготування Змішуємо цукор з соєвим соусом, гострим перцем, соком лайма і маслом. додаємо в суміш розтертий в пасту часник. В отриманий маринад кладемо яловичий стейк і залишаємо його там на 1 годину, не забувши перевернути на іншу сторону після закінчення половини часу.
Розігріваємо гриль і виймаємо м'ясо з маринаду. Нарізаємо яловичину тонкими скибочками і нанизуємо їх на шампур. Швидко обсмажуємо м'ясо на грилі по 2-3 хвилини з кожного боку.
Гриби нарізаємо і припускаємо на рослинному маслі до повного випаровування вологи. Змішуємо гриби з зеленим цибулею, обсмаженою яловичиною і подаємо до столу з капустою кімчі. При бажанні страву можна обернути коржем і є на манер тако, так вийде навіть ситніше.
Як приготувати м'ясо по-корейськи з овочами?
Можливо, ви навіть не підозрювали, що в корейській кухні, як і в європейській, існують рецепти тушкованого м'яса. Один з таких рецептів – м'ясне рагу по-корейськи – описано далі.
Інгредієнти: часник - 3 зубчики; вершкове масло - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1/2 шт.; яловичина - 1 кг; вода - 6 ст.; рисове вино - 3/4 ст.; соєвий соус - 1/2 ст.; коричневий цукор - 1/2 ст.; мед - 1/3 ст.; морква - 1 шт.; китайські гриби сушені - 5 шт.; солодкий перець - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; кунжутне масло - 2 ст. ложки. Приготування Подрібнюємо часник з цибулею і обсмажуємо їх в 2 столових ложках вершкового масла. Яловичину нарізаємо кубиками і обсмажуємо разом з цибулею до золотистого кольору. Заливаємо все вином, соєвим соусом, додаємо цукор, мед і теплу воду, рівно стільки, щоб повністю покрити м'ясо. Накриваємо м'ясо кришкою і тушкуємо протягом 50 хвилин. Після закінчення часу додаємо в рагу попередньо вимочені і нарізані гриби, солодкий перець і моркву. Все солимо, перчимо, поливаємо кунжутним маслом і продовжуємо готування ще близько години. Рівно до тих пір, поки м'ясо не стане розпадатися на волокна, а овочі не розм'якшаться.
М'ясо по-корейськи з морквою слід подавати як звичайне рагу: у глибокій тарілці, посипавши невеликою кількістю зелені. Прекрасним гарніром до цієї страви стане відварений рис. Приємного апетиту!