Корейська кухня, пряна і гостра, відрізняється характерним оригінальним підходом до приготування різних національних страв з широким використанням спецій (в основному гострого червоного перцю, часнику і коріандру). Корейці люблять і використовують для їжі багато продукти (звичні і відомі для нас), в тому числі, і гриби.
Розповімо, як приготувати шампіньйони по-корейськи, зрозуміло, і деякі інші гриби (наприклад, гливи, вельми улюблені у далекосхідних народів) можна приготувати таким же способом. Звичайно ж, краще використовувати гриби, вирощені штучно або зібрані в місцях, екологія яких не викликає у вас сумніву.
Один з найбільш улюблених способів приготування в корейській кулінарної традиції - це маринування (в процесі якого під впливом активних речовин маринующего складу відбувається ферментація основного продукту, в результаті чого змінюються його смак, запах і, частково, структура).
Рецепт приготування маринованих печериць по-корейськи
печериці свіжі - близько 300-500 г; часник - 3-4 зубчики; насіння коріандру (мелене); насіння кунжуту - 20 г; масло рослинне (краще кунжутне або суміш з кунжутним) - 50-80 мл; якісний соєвий соус (який зазвичай коштує недешево) - 1-2 ст. ложки; оцет натуральний фруктовий - 3 ст. ложки; гвоздика - 2-3 суцвіття; перець пекучий червоний - 1 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт.; зелень різна свіжа - 1 шт.; сіль - за вашим смаком; перець горошком - 5-8 шт. Приготування Вибираємо невеликі молоді печериці приблизно однакового розміру. Промиваємо їх, проварюємо протягом 20 хвилин в трохи підсоленій воді і відкидаємо гриби на друшляк, щоб стекла вода.
Готуємо маринад. Змішуємо оцет з рослинним маслом і соєвим соусом додаємо не занадто дрібно нарізані солодкий і гіркий перець, часник, зелень, мелені і мелені спеції. Ретельно перемішуємо. Кунжут прожарюємо на сухій сковороді окремо і теж додаємо в маринад.
Закладаємо печериці в скляну, керамічну або емальовану ємність без вад. Заливаємо гриби маринадом, закрити ємність кришкою і залишаємо в прохолодному місці на 12 годин. В процесі маринування непогано буде перемішати 2-4 рази. Якщо маринуете гливи, їх можна навіть не проварювати (оскільки ці гриби їстівні і в сирому вигляді). Просто наріжемо гливи не занадто дрібно і заллємо маринадом. Мінімальний час маринування нарізані глив - 2 години. Цілісні гриби маринуються не менше 8 годин.
Додавання до маринаду лимонного соку, зрозуміло, тільки поліпшить смак і додасть більш приємний запах.
Таке блюдо як мариновані печериці з морквою по-корейськи було придумано в традиції корі-сарам (кухня корейців, які проживають на території колишнього СРСР, деяким чином, відрізняється від автентичних вихідних корейських кулінарних традицій).
Мариновані шампіньйони з морквою по-корейськи
Інгредієнти: печериці свіжі дрібні - 1кг; морква (середнього розміру) - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник - 3-5 зубчиків; перець солодкий червоний - 2 шт.; перець гострий червоний - 1 шт.; рослинна олія (в ідеалі кунжутне) - 100 мл; оцет натуральний - 3 ст. ложки; насіння коріандру - 1 ст. ложка; зелень різна свіжа; сіль; цукор. Приготування Відварюємо промиті печериці в протягом 10-20 хвилин в трохи підсоленій воді, промиваємо холодною водою і відкидаємо на друшляк. Моркву нарізаємо тонкими смужками (або натираємо на спеціальній тертці для корейської моркви).
Цибулю нарізаємо півкільцями або чверть кільцями. Обсмажуємо цибулю і моркву в сковороді на рослинній олії. Додаємо солодкий і гострий перець і обсмажуємо все разом, помішуючи, ще протягом 3-5-ти хвилин.
Закладаємо в посудину (скляну, керамічну або емальовану) печериці, нарізані не занадто дрібно. Додаємо спеції, сіль, цукор, оцет, олію, крупнорублений часник і зелень. Перемішуємо і чекаємо 2 години. За їжею не забуваємо плямкати (корейська традиція), таким чином висловлюючи своє задоволення.