Вернуться назад Распечатать

Селера по-корейськи

Селера по-корейськи
Селера - поширене городня рослина. Селера популярний у дієтологів і бажають зберегти стрункість не тільки завдяки корисності містяться у ньому речовин, але і великій кількості клітковини, тобто рослинних волокон, які володіють негативною калорійністю. Це означає, що організм людини витрачає більше калорій на перетравлення селери, ніж отримує з цього сверхполезного овоча. В приготуванні різних салатів із селери використовують як коренеплоди, так і зелені черешки (стебла) з листям.
Особливо цікаві рецепти салатів із селери демонструють корейські кулінарні традиції. Корейська кухня - одна з найбільш здорових, продукти не піддають тривалій термічній обробці, завдяки чому вони зберігають максимум корисних речовин. Один з найбільш звичайних способів обробки продуктів в корейській кухні - це маринування. В процесі маринування під впливом активних речовин відбувається ферментація основного продукту з частковою зміною його смаку, запаху і структури.
Розповімо, як приготувати мариновану селера по-корейськи, використовуючи і корінь, і стебла з листям.
У приготуванні корейських салатів (так само як і інших страв) найбільш широко використовуються 3 спеції: коріандр (кінза) у вигляді насіння і зелені, а також часник і гострий червоний перець. Як маринующих агентів будемо використовувати натуральний фруктовий оцет, соєвий соус і кунжутне масло - характерні продукти, що надають страві особливі характерні смаки.

Маринований селера по-корейськи


Інгредієнти:

  • селера (корінь) - близько 400 м;

  • зелені стебла селери з листям - 3 шт.;

  • насіння коріандру;

  • гострий червоний перець (в будь-якому вигляді, краще свіжий);

  • часник - 2-3 зубчики;

  • зелень кінзи, базиліка і петрушки;

  • соєвий соус;

  • оцет натуральний (краще рисовий);

  • кунжутна олія;

  • квітковий мед натуральний або мірін (солодке рисове вино) - 1-2 ст. ложки.


  • Приготування
    Спочатку приготуємо маринад, він же соус-заправка. Змішаємо кунжутне масло з оцтом в приблизному співвідношенні 4:1. Додамо 1 частина соєвого соусу, 1-3 частини води і мірін (або мед). Ретельно перемішати все це. Розтолочимо насіння коріандру, дрібно нарубим часник і гострий червоний перець. Все це теж додамо в соус-маринад (його не повинно бути занадто мало або занадто багато).
    Очистимо корінь селери і натремо його на спеціальній тертці (для корейської моркви). Перекладемо натертий селера і заллємо заправкою. Ретельно перемішати виделкою і накриємо ємність кришкою. Найзручніше використовувати тісний ємність, скляну або керамічну, з кришкою. Східні кулінарні традиції не вимагають квапливості навіть швидких в приготуванні страв, тому і ми не поспішаємо.
    Ставимо ємність з селерою у прохолодне місце хоча б години на 2 а краще на добу, за цей час періодично перемішуємо маринующийся селера.
    Зелені стебла селери і іншу зелень рубаємо дрібно і додаємо в салат безпосередньо перед подачею. Такий салат добре подавати з м'ясними та рибними стравами і, звичайно, вареним рисом.
    Зрозуміло, можна приготувати салат з кореня селери по-корейськи, поєднуючи його з іншими овочами: морквою, капустою, червоним солодким перцем.

    Швидкий салат з коренем селери і іншими овочами по-корейськи


    Інгредієнти:

  • корінь селери - 200 г;

  • морква - 1 шт. середнього розміру;

  • цибуля червоний - 1 шт.;

  • зелень свіжа (кінза, базилік, петрушка);

  • часник - 1-3 зубчики;

  • солодкий перець червоний - 1-2 шт.;

  • гострий червоний перець;

  • соєвий соус;

  • Селера по-корейськи

  • лимон;

  • олія кунжутна.


  • Приготування
    Подрібнюємо очищені корінь селери і моркву, використовуючи тертці для корейських салатів. Солодкий перець нарізаємо короткою соломкою, а цибулю - чверть кільцями. Дрібно рубаємо часник, гострий червоний перець і зелень.
    З'єднуємо всі інгредієнти в салатниці. Змішуємо сік лимона, соєвий соус і кунжутне масло. Поливаємо цією заправкою салат і перемішуємо. Прибираємо салат в прохолодне місце хоча б хвилин на 20.