Вернуться назад Распечатать

Хе з щуки

Хе з щуки
Традиційне в'єтнамське блюдо хе являє собою шматочки риби, зазвичай хижої, мариновані в великій кількості лимонного соку або оцту, з додаванням гострих спецій. В наших краях в домашніх умовах хе можна легко приготувати з поширеною повсюдно щуки. М'якоть щуки ніжна і соковита, а від того смачна у сирому вигляді, а річковий запах риби легко видаляється з допомогою великої кількості лимонної кислоти. Про те, як приготувати хе з щуки читайте далі.

Рецепт хе з щуки


Інгредієнти:

  • щука - 1 тушка (1-15 кг);

  • лимонний сік - 100 мл;

  • рослинна олія - 150 мл;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • червоний перець - за смаком;

  • сіль - за смаком;

  • насіння коріандру - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Перед тим, як готувати хе з щуки, саму рибу необхідно помити, очистити від луски і зрізати плавники. Гнучким і гострим ножем вспариваем риб'яче черево і видаляємо всі нутрощі, черевну порожнину промиваємо. Уздовж хребта риби проходимся тонким ножем і відокремлюємо філе, плавно рухаючись вздовж по ребрах. Готове філе нарізаємо кубиками або соломкою.
    Шматочки риби заливаємо лимонним соком і залишаємо на 30-40 хвилин.
    Після закінчення часу ви виявите, що в ємності з рибою скупчилася велика кількість рідини - її слід злити. Мариновані шматочки щуки ретельно солимо, заливаємо олією, додаємо часник, червоний перець і мелене насіння коріандру. Перемішуємо рибу зі спеціями і залишаємо ще на 15-20 хвилин, після чого страву можна охолодити і подавати до столу.

    Приготування хе з щуки по-корейськи


    Цей рецепт відрізняється своєю простий в приготуванні, так і в смаку. Любителям мінімалізму такий варіант хе неодмінно припаде до смаку.
    Інгредієнти:

  • філе щуки - 500 г;

  • рисовий оцет - 500 мл;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • перець чилі - 1 шт.;

  • листя м'яти.


  • Приготування
    Філе щуки перевіряємо на наявність кісток і при необхідності витягаємо їх. Нарізаємо шматочки риби уздовж навпіл, а потім уздовж соломкою. Заливаємо рибні скибочки рисовим оцтом (300 мл) і залишаємо на 1 годину.
    Ріпчасту цибулю ріжемо тонкими кільцями і також заливаємо оцтом, змішаним з цукром і сіллю. Залишаємо цибулю на 30 хвилин.
    Рибу витягуємо з маринаду і трохи підсушуємо на паперових рушниках. Змішуємо рибу і мариновану цибулю, додаємо до суміші нарізаний перець чилі, з якого попередньо слід видалити насіння, а також нарізані листя м'яти. Подаємо хе до столу охолодженим.

    Салат хе з щуки


    Інгредієнти:

  • щука - 1 тушка (15-2 кг);

  • оцет - 3-4 ст. ложки;

  • сіль - за смаком;

  • гострий перець мелений - за смаком;

  • мелений коріандр - 1 ч. ложка;

  • свіжий огірок - 1 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • морква - 2 шт.;

  • рослинне масло - 70 мл;

  • часник - 2 зубчики.


  • Приготування
    Рибу чистимо, миємо й филируем. Щуку нарізаємо тонкою соломкою і гарненько додаємо сіль. Кладемо посолену рибу в миску, заливаємо оцтом, додаємо пропущений через прес часник і перемішуємо. Даємо рибі промаринуватися в холодильнику близько години.
    Хе з щуки
    Поки щука готується, займемося овочами. Моркву миємо, чистимо і натираємо на крупній тертці. Додаємо моркву до риби, перемішуємо і слідом приправляємо все червоним перцем і коріандром. По закінченні часу маринування, надлишки вологи, що вийшли з риби, зливаємо. Готовність риби можна перевірити дуже просто - якщо шматочки щуки побіліли - значить риба готова.
    Ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями і пасеруємо до м'якості на рослинному маслі. Цибулю разом з маслом додаємо до риби, слідом кладемо в салат нарізаний соломкою свіжий огірок і ще раз все перемішуємо. Перед подачею страви бажано настоятися ще близько години в холодильнику.