Як і більшість класичних рецептів інших кухонь світу, рецепт качки по-пекінськи має незліченну кількість варіацій. Птах може запікатися в глазурі або просто в спеціях, а процес приготування може займати від декількох годин до декількох діб. Кращі рецепти качки по-пекінськи ми постаралися зібрати в цьому матеріалі.
Качка по-пекінськи - традиційний рецепт
Зазвичай качка по-пекінськи постає перед їдцями в одному виді: ціла птах покрита лакової глазур'ю, приготовленої на основі соєвого соусу, меду з оцтом або соусу хойсин. При цьому, кількість жиру під шкірою має бути мінімальним, досягти цього можна лише тривалим запіканням при високих температурах. Справжній рецепт качки по-пекиснки представлений нижче.
Інгредієнти: качина тушка - 24 кг; мед - 35 мл; сухе біле вино - 30 мл; крохмаль - 5 г; соус хойсин - 120 мл Приготування Перед початком приготування необхідно підготувати качину тушку. Для цього промийте птицю і зріжте надлишки жиру. Відріжте кінчики крил і проткніть тушку шпажкою поперек, щоб зафіксувати крила щільніше грудці.
Доведіть до кипіння 15 літра води і розведіть в окропі мед, вино і соус. Розчиніть крохмаль в холодній воді і влийте його в киплячу глазур. Дочекайтеся, коли глазур загусне, зніміть з вогню і занурте в неї качку. Дістаньте птицю, а потім знову занурте. Після повторного глазурування підвісьте тушку над ємністю з глазур'ю і залиште підсохнути у добре вентильованому приміщенні на 4-6 годин.
В розігрітій до 180 градусів духовці розмістіть деко з невеликою кількістю води. Над деко покладіть запікати качку. Спершу 30 хвилин грудкою догори, потім ще 45 в перевернутому вигляді, і знову півгодини грудкою догори, поки качка не підрум'яниться.
Качка по-пекінськи - старовинний рецепт
Перевірений століттями рецепт качки не передбачає використання глазурі, в його рамках птах натирається традиційної пряною сумішшю, яка носить назву суміші п'яти спецій. Її склад включає мелену корицю, аніс, фенхель, гвоздику і сичуанський перець, змішані в рівних пропорціях.
Інгредієнти: качина тушка - 25 кг; суміш п'яти спецій - 15 г; сіль - 30 г; корінь імбиру - 45 див. Приготування Секрет ідеальної хрусткої скоринки на качці криється в її досконалою сухості, а тому, після ополіскування тушки насухо протріть шкіру рушником і лише потім натирайте сіллю і сумішшю п'яти спецій. Розріжте імбир уздовж на дві частини і натріть птицю зрізом зсередини. Покладіть качку в розігріту до 170 градусів духовку на півтори години, по закінченні часу злийте надлишки жиру і підніміть температуру до 200 градусів ще на 20 хвилин, щоб шкірка схопилася рум'янцем.
Подавати качку по-пекінськи прийнято з тонкими млинцями або коржами, в супроводі соусу. Рецепт соусу для качки по-пекінськи елементарний: змішайте соус хойсин з краплею кунжутної олії і столовою ложкою води. Соус прийнято намазувати на шматочки качки з допомогою пір'я зеленої цибулі.
Качка по-пекінськи з часником – рецепт
Інгредієнти: качина тушка - 25 кг; пір'я зеленої цибулі - 2 шт.; часникові зубки - 3 шт.; сухе біле вино - 15 мл; соєвий соус - 15 мл; мед - 115 мл; оцет - 55 мл; соус хойсин - 120 мл Приготування Розітріть часникові зубки з пучкою солі в пасту. Розподіліть пасту по всіх стінках порожнини в тушці качки і покладіть кілька пір'я зеленої цибулі. Зашийте порожнину або закріпіть шкірку шпажками. З'єднайте 15 літра киплячої води з вином, соєвим соусом, медом і оцтом. Опустіть птицю в киплячий маринад на 3 хвилини, потім вийміть і залиште обсихати в підвішеному вигляді в холодильнику на 12 годин. Випікайте птицю годину при 200 градусах, перевертаючи в середині запікання, а по закінченні часу зменшіть температуру до 190 градусів і залиште качку ще на 20 хвилин.