Китайська фунчоза стала широко популярною в межах нашої країни відносно недавно. "Скляна" локшина дуже доступна і універсальна, оскільки поєднується з багатьма добавками і може подаватися як в холодному вигляді, в салатах, так і в гарячому, в якості основного блюда. У рецептах далі ми розглянемо обидва варіанти, поєднуючи тонку китайську локшину з овочами.
Салат з фунчозой і овочами
Інгредієнти: фунчоза - 250 г; сир тофу маринований - 200 г; морква - 2 шт.; молодий стручковий горошок - 200 г; соєвий соус - 1/3 ст.; кунжутне масло - 1 ст. ложка; коричневий цукор - 2 ст. ложки; часник сушений - 1 ч. ложка. Приготування Кладемо скляну локшину в миску з холодною водою і залишаємо на 15 хвилин. Коли локшина розбухне, воду зливаємо і перекладаємо фунчозу в глибоку миску. Додаємо кубики тофу, тонкі пластини моркви і нарізаний молодий зелений горошок.
Змішуємо соєвий соус з маслом, цукром і сушеним часником. Заправляємо салат отриманою сумішшю і залишаємо його настоятися в холодильнику 1 годину, після чого можна подавати страву до столу.
Фунчоза - рецепт з куркою і овочами
Інгредієнти: фунчоза - 125 г; копчене куряче філе - 250 г; морква - 2 шт.; солодкий перець - 1 шт.; гострий перець - за смаком; бобові паростки - 90 г; листя м'яти, коріандру - по 1/2 ст.; сік лайма - 80 мл; цукор - 2 ст. ложки; рибний соус - 2 ст. ложки. Приготування Заливаємо фунчозу холодною водою, залишаємо набрякнути відповідно до вказівок в інструкції, після чого надлишки рідини зливаємо і кладемо локшину в глибоку миску. Курку нарізаємо тонкими скибочками, моркву натираємо на крупній тертці, а солодкий перець ріжемо тонкою соломкою. Також готуємо гострий перець і промиваємо паростки крижаною водою. Змішуємо всі підготовлені овочі з нарізаною зеленню і локшиною.
Заправляємо салат сумішшю лаймового або лимонного соку, цукру і рибного соусу. Подаємо салат відразу ж після приготування.
Як приготувати фунчозу з м'ясом і овочами?
Фунчозу можна готувати як з яловичиною, так і зі свининою та овочами. В обох випадках м'ясо попередньо слід нарізати тонкими пластинами, а потім замаринувати і обсмажити.
Інгредієнти: свинячий або яловичий стейк - 400 г; часник - 2 зубчики; бальзамічний оцет - 60 мл; фунчоза - 200 г; гриби шиітаке (сушені) - 2 шт.; огірок - 1 шт.; рукола - 3 ст.; базилік - 1 ст.; Пармезан - 40 г; оливкова олія - 1 ст. ложка. Приготування Натираємо стейк подрібненим часником і 2 столовими ложками бальзамічного оцту, після чого залишаємо м'ясо маринуватися 15-20 хвилин.
Локшину заливаємо окропом і залишаємо на 5 хвилин, після чого рідину зливаємо і перекладаємо фунчозу в глибоку тарілку.
У сковороді гриль розігріваємо трохи олії і обсмажуємо м'ясо по 3-4 хвилини з кожного боку, якщо це яловичина, або до повної готовності у випадку зі свининою. Перед нарізкою м'ясо повинно відпочити ще 4-5 хвилин. Поки м'ясо відпочиває, швидко обсмажуємо попередньо вимочені і нарізані соломкою гриби.
Змішуємо локшину з м'ясом, бальзаміком, нарізаним огірком, грибами та іншими інгредієнтами, а потім подаємо салат з фунчозы з грибами і овочами до столу.
Фунчоза з овочами і креветками
Інгредієнти: фунчоза - 200 г; рослинне масло - 1 ст. ложка; креветки - 400 г; стручкова квасоля - 200 г; цукор - 1 ч. ложка; сік лайма - 60 мл; рибний соус - 60 мл; рисовий оцет - 2 ст. ложки; гострий перець - 1 шт.; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; м'ята, коріандр - 1 пучок. Приготування Заливаємо фунчозу окропом на 10 хвилин, після чого відкидаємо на друшляк. На рослинному маслі обсмажуємо креветки. Квасолю варимо в підсоленій воді 2-3 хвилини. Змішуємо цукор, сік лайма, рибний соус і оцет, поливаємо отриманої заправкою локшину, додаємо креветки, квасоля та інші інгредієнти. Ретельно все перемішуємо і подаємо.