Фунчоза – традиційний продукт паназіатської кухні, так звана скляна локшина, після приготування стає напівпрозорої. Також називаються і страви з цим продуктом, вони досить популярні в Китаї, Кореї, Японії, В'єтнамі та інших країнах Азіатсько-тихоокеанського регіону.
Виготовляють «скляну» локшину із крохмалю бобів мунг, рідше використовується крохмалі інших рослин або їх суміші (картопля, ямс, маніок, кукурудза, але не рис). Фунчозу подають з різними добавками, це можуть бути овочі, гриби, морепродукти.
Розповімо, як приготувати фунчозу з креветками.
І саму «скляну» локшину, і креветки будемо готувати окремо.
Про вибір креветок.
Креветки продаються свіжозамороженими, вже злегка підвареними або сирими, рідше свіжими. Купуючи цей продукт, обов'язково переконайтеся в його свіжості, орієнтуйтеся по вигляду, запаху і написів на упаковці.
Варимо або смажимо креветки протягом 5-10 хвилин до впевненого порозовенія, якщо варили – можна витягти м'ясо з хітинового панцира, смажені зазвичай подають неочищеними .
Гострий салат з фунчозы з креветками і овочами – рецепт
Розрахунок на 2 порції
Інгредієнти: фунчоза – 150 г; креветки середні (зварені очищені) – 10 шт. перець солодкий – 1 шт.; авокадо – 1 шт.; огірок – 1 шт.; кунжутне насіння – 1 ст. ложка; черемша – 5 листків або 2 втечі молодого часнику; зелена цибуля – 3 втечі; кунжутне масло - 2 ст. ложки; сік лайма; соєвий соус ; перець червоний пекучий; зелень (кінза, петрушка, базилік, лемонграс). Приготування Огірок нарізаємо тонкими брусочками, солодкий перець – соломкою, м'якоть авокадо – кубиками. Рубаємо черемшу, цибулька і іншу зелень. З'єднуємо всі ці інгредієнти в мисці й перемішуємо.
Змішуємо соус: з'єднуємо кунжутне масло з соком лайма, додаємо соєвий соус і продавлений часник, приправляємо пекучим перцем.
Фунчозу обливаємо холодною водою, варимо в окропі протягом 4 хвилин, швидко відкидаємо на друшляк і знову промиваємо холодною водою.
У кожну тарілку викладаємо порцію фунчозы, а зверху або поряд – овочеву суміш. Всі поливаємо соусом. Зверху красиво викладаємо креветки. Подаємо з рисовою горілкою або фруктовим вином.
Фунчоза з креветками у вершковому соусі
Інгредієнти: фунчоза суха – 80 г на порцію; креветки варені – 5 шт. на порцію; базилік, кінза, розмарин; Для соусу:
вершки 80 мл; сік лимона – 1 ст. ложка; мадера міцна або світлий вермут – 1 ч. ложки; За бажанням:
жовтки 2 перепелиних яєць; часник – 1 зубчик; гірчиця – 1 ч. ложка. Приготування Змішуємо вершки, сік лимона, вино, за бажанням додаємо жовтки, гірчицю і товчений часник.
Обмиваємо локшину холодною водою, занурюємо в каструлю з окропом і варимо протягом 4 хвилин, потім – в друшляк і знову промиваємо холодною.
Викладаємо на тарілку порцію фунчозы, поливаємо соусом, зверху – креветки. Оформляємо зеленню. Подаємо зі світлим вином.