Китай - велика країна, в якій історично склалися кілька провідних регіональних кулінарних традицій. Тим не менш, у всіх регіонах Китаю існують загальні принципи та підходи до приготування їжі, тому все ж можна говорити про общекитайской кулінарної традиції і приготуванні страв в китайському стилі. У Китаї дуже популярні різні страви зі свинини. Свинина по-китайськи в будь-якому варіанті - це смачно, але особливо - в кисло-солодкому соусі. Блюдо це в приготуванні не занадто складне, проте, певне вміння все ж потрібно, намагайтеся слідувати рецептом і все вийде.
Як приготувати свинину по-китайськи?
Інгредієнти: грам 600 пісної свинини; 1 їдальня ложка крохмалю (краще кукурудзяного, або рисового); 1 яйце (білок); 2 солодких перцю; 1 гострий перчик; 1-2 моркви; 1 цибулина (краще червона); 2-4 зубчики часнику; 1 корінець свіжого імбиру; 150 грам молодої стручкової квасолі. трохи рослинного масла для обсмажування (краще використовувати соняшникову в суміші з кунжутним); 1-2 чайних ложки цукру; соєвий оцет; рисовий оцет або сік лимона; зелень - за смаком. Приготування: Отже, свинина по-китайськи. Рецепт класичний. Свинину наріжемо невеликими кубиками або короткою товстою соломкою. Імбир очистимо й наріжемо невеликими скибочками. Приготуємо маринад із соєвого соусу, оцту. Додамо трохи цукру і присолим, перемішаємо. Викладемо м'ясо в маринад, накриємо кришкою і поставимо в холодильник приблизно на годину-дві. Коли м'ясо промаринується, відкинемо його на друшляк або серветку, щоб видалити надлишки маринаду. Взобьем яєчний білок, насиплем крохмаль в окрему плоску тарілку. Приготування свинини на сковороді по-китайськи вимагає деякої вправності. Нагріємо глибоку сковороду, наллємо олія (можна готувати на свинячому жирі з додаванням кунжутного масла) і трохи прокалим його. Додамо нарізаний часник і скибочки свіжого імбиру, обсмажимо до золотистого кольору (на середньому вогні) і видалимо зі сковороди. Доведемо вогонь до максимуму. Кожен шматочок м'яса спочатку опускаємо в білок, потім паніруємо у крохмалі і - на гарячу сковороду. Обсмажуємо, періодично струшуючи сковороду або помішуючи лопаткою, до золотистої скоринки. На це йде 2-4 хвилини. Обсмажене м'ясо перекладаємо в тарілку і накриваємо кришкою.
Додаємо овочі Морква очистимо й наріжемо соломкою. Перець вимиємо, видалимо насіння і перегородки. Перець також нарізаємо соломкою. Гострий перчик подрібнюємо максимально. Квасоля перебираємо, зрізаємо кінчики, промиваємо і відкидаємо на друшляк. Цибулю нарізаємо півкільцями або кільцями. Підготовлені таким чином обсмажуємо овочі (саме обсмажуємо, а не пасеруємо!) на максимальному вогні, інтенсивно струшуючи і помішуючи протягом 3-4 хвилин. Додаємо в сковороду м'ясо і смажимо, струшуючи, не більш 1-ї хвилини. Свинина по-китайськи з овочами готова. Розкладаємо порційно, приправляємо за смаком соєвим соусом, додаємо подрібнену зелень і подаємо до столу.
Свинина з ананасами
Хороша також свинина по-китайськи з ананасами.
Інгредієнти: 500 грам щодо пісної свинини; 300 грам ананаса можна використовувати консервований); 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю; 4 столові ложки томат-пасти; 2 чайних ложки натурального оцту (або сік лимона); 30 грам цукру; червоний гострий перець; зелень; часник. Приготування: Свинину нарізаємо невеликими брусочками (короткими нетовстими смужками), заливаємо невеликою кількістю соєвого соусу, додаємо сухі приправи за смаком і залишаємо в холодильнику на годину-другу. Відкидаємо на друшляк на кілька хвилин. Розігріваємо сковороду і обсмажуємо м'ясо на сильному вогні на
кунжутній олії, періодично струшуючи і помішуючи. Процес займає не більше 5 хвилин. Виймаємо м'ясо і перекладаємо на тарілку. М'якоть ананаса нарізаємо довільно, як зручно, і теж обсмажуємо. Витягаємо зі сковороди. Змішуємо томатну пасту, цукор, крохмаль і оцет. Виливаємо отриману суміш на сковороду, додаємо туди м'ясо і тушкуємо хвилин 8-15 при необхідності можна додавати води (або сироп від консервованих ананасів). Перед подачею приправляємо подрібненим часником і червоним перцем, з'єднуємо з ананасами на тарілку, прикрашаємо зеленню. Можна перемішати.
Гостра свинина по-китайськи гармонійно поєднується з відварним рисом або локшиною.