Вонтони - це саме популярне китайське блюдо, дуже схоже на наші пельмені або манти. Головну роль у них відіграє начинка: адже китайці в соковиту свинину додають креветки і бамбук. Таке поєднання м'яса і дарів моря робить це блюдо по-справжньому унікальним і чудово смачним, просто тане в роті. Також китайці ніколи не їдять пельмені без спеціального «майонезу», приготованого з оцту і соєвого соусу. Давайте розглянемо з вами, як самостійно приготувати вонтони у себе вдома.
Вонтони - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 500 г; кип'ячена вода - 300 мл; морква - 1 шт. Для начинки:
свинина - 500 г; зелена цибуля; імбир - 200 г; креветки - 200 г; сіль - за смаком; соєвий соус - 50 мл; перець - 1 ч. ложка; масло кунжутне - 2 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки. Приготування Як готувати вонтони? Все дуже просто. Для початку потрібно зробити начинку. Для цього беремо м'ясо, дрібно рубаємо його або перекручуємо через м'ясорубку. Креветки злегка відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо, очищаємо і подрібнюємо. Додаємо в м'ясний фарш цукор, тертий на дрібній тертці імбир, зелений лук, сіль, перець за смаком, кунжутне масло і подрібнені креветки. Щоб фарш вийшов сухим, вливаємо трохи кип'яченої води або бульйону. Все ретельно перемішуємо і відставляємо в сторону.
Поки начинка настоюється, ми з вами переходимо до приготування тіста для вонтонів. Для цього беремо половину порції борошна, заливаємо кількома ложками окропу, а потім поступово додаємо решту борошно, постійно заважаючи. Ретельно вимішуємо еластичне м'яке тісто, з якого формуємо довгу ковбаску. Далі відрізаємо від неї невеликі шматочки і розкочуємо. В центр викладаємо трохи приготовленої начинки і защипуємо краю. Верх залишаємо відкритим і кладемо креветку.
Готуємо китайські вонтони в пароварці на пару протягом 15 хвилин. Під кожен вонтон кладемо тонкий кружечок моркви, щоб вони не прилипали. Якщо у вас немає пароварки, то можете їх обсмажити або просто зварити.
Вонтон-суп
Це китайське блюдо складається з двох самостійних страв - китайських пельменів і курячого бульйону. Давайте дізнаємося, як його приготувати.
Інгредієнти: Для бульйону:
курячі стегенця - 1 кг; часник - 2 зубчики; корінь імбиру - 20 г; зелена цибуля; сіль - за смаком. Для тіста:
борошно - 500 г; кип'ячена вода - 300 мл; морква - 1 шт. Для начинки:
свинина - 500 г; зелена цибуля; імбир - 200 г; креветки - 200 г; сіль - за смаком; соєвий соус - 50 мл; перець - 1 ч. ложка; масло кунжутне - 2 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки. Приготування Отже, перш ніж почати робити вонтони, ставимо варитися на слабкий вогонь бульйон. У велику каструлю наливаємо три літри води, кладемо туди вимиті і оброблені курячі окости. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і варимо протягом 40 хвилин.
Далі натираємо на дрібній тертці очищений корінь імбиру, відрізаємо у білу частину зеленої цибулі, очищаємо часник і злегка його раздавливаем. Все це кидаємо в бульйон, солимо, перчимо за смаком і залишаємо варитися, десь на 2 години на слабкому вогні. Поки готується бульйон, саме час зайнятися приготуванням вотонов.
Як зробити вонтони? Робимо їх за рецептом, даному вище.
Зварений бульйон проціджуємо через сито і знову ставимо на вогонь. Додаємо в нього приготовані заздалегідь пельмені, пару хвилин кип'ятимо, розливаємо вонтон-суп по тарілках і подаємо на стіл, прикрасивши зверху зеленню і подрібненим пір'ям зеленого лука.