Вернуться назад Распечатать

Короп в кисло-солодкому соусі по-китайськи

Короп в кисло-солодкому соусі по-китайськи
У багатьох прісноводних водоймах Євразії у достатку водяться (і штучно розводяться) карпи. З цієї риби можна готувати різні звичні і нескладні страви. А можна і цілком вигадливі, тобто цілком цікаві та незвичайні.
Розповімо, як можна приготувати коропа в кисло-солодкому соусі по-китайськи.
У общекитайских кулінарних традиціях відомо безліч варіантів і варіацій цієї страви. Ось один з них, близький до автентичного.

Короп в кисло-солодкому соусі


Інгредієнти:

  • короп - 1 рибка вагою близько 1-12 кг;

  • лимон або лайм;

  • імбир свіжий - 1 невеликий корінець;

  • сухі спеції (запашний перець, аніс, коріандр і фенхель (мелене насіння);

  • кукурудзяний крохмаль;

  • олія кунжутна (можна в суміші з соняшниковою);

  • соєвий соус;

  • мед натуральний;

  • апельсин;

  • гострий червоний перець;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • насіння кунжуту;

  • кедрові горішки;

  • зелень свіжа різна.


  • Приготування
    Видалимо у коропа зябра, очистимо від луски і акуратно випотрошим. Голову, хвіст і плавники відріжемо (це все разом з хребтом піде на бульйон для рибного супу). Зріжемо з боків тушки філе (з шкірою). З внутрішньої сторони кожного з шматків зробимо надрізи (крок близько 2 см) хрест-навхрест по діагоналі.
    Складемо маринад. Змішаємо свіжовичавлений сік лимона і/або лайма з мелкорубленним або протертим коренем імбиру і сухими спеціями (див. список інгредієнтів). Замаринуем рибу і залишаємо хвилин на 20.
    Поки риба маринується, приготуємо кисло-солодкий соус. Змішаємо свіжовичавлений сік апельсина з медом, соєвим соусом і продавлений часником. Приправимо гострим червоним перцем. Можна процідити. Регулювати консистенцію можна додаванням крохмалю.
    Тепер смажимо рибу. Шматки філе обсушим серветкою. Добре розігріваємо велику плоскодонну сковороду на сильному вогні і вливаємо олію. Чекаємо на 3 хвилини, щоб воно було дуже гарячим. Паніруємо (тобто обвалюємо) філе коропа
    Короп в кисло-солодкому соусі по-китайськи
    у крохмалі і смажимо до красивого золотисто-коричневого відтінку скоринки. Сковороду в процесі обсмажування кілька разів струшуємо. Риба без кісток смажиться зовсім недовго, не більше 8 хвилин; не слід смажити, що називається, «хрускіт».
    Тепер викладаємо рибу на довгасте блюдо для сервірування (або 2 страви) шкірою донизу. Поливаємо кисло-солодким соусом. Посипаємо кедровими горіхами і насінням кунжуту. Оформляємо зеленню. Окремо можна подати рис, квасолю, картоплю, локшину, мариновані овочі, салати, рисове або фруктове вино, міцні напої (маотай, эрготоу або інші).