У багатьох прісноводних водоймах Євразії у достатку водяться (і штучно розводяться) карпи. З цієї риби можна готувати різні звичні і нескладні страви. А можна і цілком вигадливі, тобто цілком цікаві та незвичайні.
Розповімо, як можна приготувати коропа в кисло-солодкому соусі по-китайськи.
У общекитайских кулінарних традиціях відомо безліч варіантів і варіацій цієї страви. Ось один з них, близький до автентичного.
Короп в кисло-солодкому соусі
Інгредієнти: короп - 1 рибка вагою близько 1-12 кг; лимон або лайм; імбир свіжий - 1 невеликий корінець; сухі спеції (запашний перець, аніс, коріандр і фенхель (мелене насіння); кукурудзяний крохмаль; олія кунжутна (можна в суміші з соняшниковою); соєвий соус; мед натуральний; апельсин; гострий червоний перець; часник - 2-3 зубчики; насіння кунжуту; кедрові горішки; зелень свіжа різна. Приготування Видалимо у коропа зябра, очистимо від луски і акуратно випотрошим. Голову, хвіст і плавники відріжемо (це все разом з хребтом піде на бульйон для рибного супу). Зріжемо з боків тушки філе (з шкірою). З внутрішньої сторони кожного з шматків зробимо надрізи (крок близько 2 см) хрест-навхрест по діагоналі.
Складемо маринад. Змішаємо свіжовичавлений сік лимона і/або лайма з мелкорубленним або протертим коренем імбиру і сухими спеціями (див. список інгредієнтів). Замаринуем рибу і залишаємо хвилин на 20.
Поки риба маринується, приготуємо кисло-солодкий соус. Змішаємо свіжовичавлений сік апельсина з медом, соєвим соусом і продавлений часником. Приправимо гострим червоним перцем. Можна процідити. Регулювати консистенцію можна додаванням крохмалю.
Тепер смажимо рибу. Шматки філе обсушим серветкою. Добре розігріваємо велику плоскодонну сковороду на сильному вогні і вливаємо олію. Чекаємо на 3 хвилини, щоб воно було дуже гарячим. Паніруємо (тобто обвалюємо) філе коропа
у крохмалі і смажимо до красивого золотисто-коричневого відтінку скоринки. Сковороду в процесі обсмажування кілька разів струшуємо. Риба без кісток смажиться зовсім недовго, не більше 8 хвилин; не слід смажити, що називається, «хрускіт».
Тепер викладаємо рибу на довгасте блюдо для сервірування (або 2 страви) шкірою донизу. Поливаємо кисло-солодким соусом. Посипаємо кедровими горіхами і насінням кунжуту. Оформляємо зеленню. Окремо можна подати рис, квасолю, картоплю, локшину, мариновані овочі, салати, рисове або фруктове вино, міцні напої (маотай, эрготоу або інші).