Курка гунбао - одне з традиційних страв общекитайской кухні, класична страва, що відбувається з західно-китайської провінції Сичуань (можливо російське написання «гун-бао», так як китайське написання слова - з 2-х ієрогліфів; англійською kungpao chicken). Блюдо володіє яскравим і гострим смаком, це характерна риса сичуаньської традиційної харчової культури.
Авторство винаходи рецепту приготування курки гунбао з арахісом належить якомусь Діну Баочжэню, високопоставленому чиновнику з провінції Шаньдун, що жив у часи Цінської династії. Цей талановитий у приготуванні їжі людина придумав готувати курку з арахісом. Коли Дін Баочжень служив губернатором, а потім намісником у провінції Сичуань, він модифікував смак свого улюбленого страви, злегка змінивши його під сичуаньські харчові звички, зробив його більш яскравим і гострим. В даний час дивовижне блюдо курка гунбао популярно у всьому світі, зрозуміло, в різних регіонах і країнах початковий рецепт переосмислюють і готують із застосуванням місцевих методів і продуктів.
Курку гунбао готують з обсмажених шматочків курячого філе з арахісом і червоним гострим перцем. Можна, до речі, використовувати і інші горіхи, теж буде смачно.
Як приготувати гунбао - курку з арахісом і овочами по-китайськи?
Ми спробували знайти максимально простий рецепт і адаптувати його під наші уязика і звичні продукти.
Інгредієнти: куряче філе (м'ясо з грудки і стегон) - близько 500 м; смажений добре пропечений арахіс - близько 100 г; часник - 2 зубчики; імбир свіжий - 1 невеликий корінець; солодкий перець - 1-2 шт. (краще темно-зелений, але можна жовтий, оранжевий або червоний); гострий перець червоний; мелений коріандр; крохмаль кукурудзяний - 2 ст. ложки; якісний соєвий соус - 4 ст. ложки; шаосінське рисове вино або мірін - 2 ст. ложки; цукор коричневий - 1 ст. ложка; олія кунжутна; масло арахісове або інше рослинне або курячий жир перетоплений; зелень для оформлення (кінза, петрушка, базилік, лемонграс). Приготування Спочатку замаринуем м'ясо. Куряче філе наріжемо невеликими кубиками або прямокутними брусочками (як варіант, короткими смужками).
Закладаємо м'ясо в ємність, придатну за обсягом, додаємо 1 ст. ложку крохмалю, 2 ст. ложки соєвого соусу і рисове вино. Ретельно перемішуємо і відправляємо в прохолодне місце на півгодини мінімум, але не більше ніж на 2 години.
Готуємо соус. Змішуємо залишився крохмаль, соєвий соус , коричневий цукор, кунжутне масло. Додаємо 2-3 ст. ложки води.
Імбир натремо на тертці, нарубим гострий перець (якщо він свіжий), додаємо товчений так, продавим часник. Все це всипаємо в соус і дамо настоятися, потім процідимо.
Готуємо в воке або глибокій сковороді. М'ясо слід смажити невеликими партіями, шматочках не повинно бути тісно або візьміть сковороду більшого розміру. Розігріваємо масло й обсмажуємо шматочки курятини на середньо-сильному вогні, часто помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду, протягом близько 5-8 хвилин. Додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Обсмажуємо все разом ще протягом 3-5 хвилин, перевертаючи лопаткою.
Додаємо окремо заздалегідь добре пропечений арахіс і соус. Готуємо всі разом на слабкому вогні, перемішуючи. Доводимо до стадії карамелізації: це коли м'ясо починає злегка блищати і набуває красивий і глибокий темно-золотисто-коричневий відтінок (не проґавте цей момент, інакше підгорить, буде несмачно і некорисно).
Викладаємо готову курку гунбао на загальне блюдо або в порційні ємності. Можна збризнути все соком лимона або лайма. Оформляємо зеленню. Окремо обов'язково подаємо варений рис, можна рисову локшину. Добре також подати страви зі свіжих овочів (салати), фрукти, рисове вино, темне пиво та/або більш міцні автентичні напої паназіатського регіону.