Для шанувальників хачапурі пропонуємо рецепти приготування страви на кефірі . Тісто, зроблене на основі цього кисломолочного продукту, виходить пишним, ніжним і неймовірно смачним. В якості начинки можна взяти будь-який твердий або адигейський сир.
Рецепт хачапурі з сиром на кефірі
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 450-490 г; кефір – 240 мл; цукровий пісок – 240 мл; яйце – 1 шт.; олія рослинна рафінована – 35 мл; сода – 5 г; сіль – 2 щіпки; Для начинки:
сир твердий – 320 г; яйце – 1 шт.; свіжа зелень (за бажанням); мелений перець; вершкове масло-для змазування готових виробів – 65 р. Приготування Приготування тіста для хачапурі починаємо зі збивання яєць. Домагаємося за допомогою міксера пишної піни, а потім вливаємо кефір, додаємо соду, цукровий пісок і сіль, ще раз збиваємо і даємо розчинитися всім кристалам. Після цього починаємо вводити просіяне борошно, поступово потроху підсипаючи її в тісто і перемішуючи. Припиняємо її додавання після того, як буде досягнута м'яка, не пливе і трохи липка консистенція тіста. Скачуємо його грудочкою, прикриваємо харчовою плівкою і залишаємо для вистоювання на тридцять-сорок хвилин.
Для начинки обробляємо на тертці відріз твердого сиру, змішуємо отриману стружку з яйцем, при бажанні приправляємо нарубаної зеленню і меленим перцем.
Вистояла тісто ділимо на вісім рівних частин, розкачуємо кожну до отримання коржі товщиною в середньому п'ять міліметрів. У центр кожної накладаємо потроху сирної начинки, піднімаємо краю, збираємо їх догори мішечком і ретельно защипуємо. Тепер укладаємо «мішечок» швом вниз, придавлюємо долонею і розкачуємо акуратно качалкою.
По готовності обсмажуємо заготовки на сухий товстостінній сковороді з двох сторін приблизно по чотири хвилинки з кожного. Залишилося тільки щедро змащувати поверхню хачапурі вершковим маслом і можна подавати.
Ледачі хачапурі з адигейський сиром на кефірі
Інгредієнти: борошно пшеничне – 125 г; кефір – 125 мл; розпушувач – 05 ч. ложки; яйця – 2 шт.; сир адигейський – 220 г; свіжа зелень (за бажанням); мелений перець; масло вершкове для змащування сковороди – 25 р. Приготування Тісто для ледачих хачапурі з сиром на кефірі готується в три рахунки. Досить змішати трохи збиті яйця з кефіром, натертим адигейський сиром, розпушувачем, перцем і свіжою зеленню, а також вмішати муку і можна приступати безпосередньо до випікання хачапурі. Робити це ми будемо на промасленим розігрітій сковороді. Виливаємо в неї підготовлену масу, прикриваємо сковороду кришкою і витримуємо хачапурі на помірному вогні до підрум'янення з двох сторін.