Вернуться назад Распечатать

Грузинська аджика – рецепт

Грузинська аджика – рецепт
Автентична грузинська аджика – це правильне поєднання солі, прянощів і трав, яке здатне підкреслити смакову палітру будь-якої страви з м'яса. Крім використання безпосередньо в якості соусу, гостра аджика може виступати в ролі швидкого і смачного маринаду, який можна легко заготовити про запас. Про деяких рецептах грузинської аджики ми поговоримо далі.

Справжня грузинська аджика – рецепт


Оригінальний рецепт аджики не розрахований на людей зі слабкими нервами або страждають від проблем з травленням, оскільки він на левову частку складається з гострого перцю, доповненого великою кількістю часнику і солі. Зберігатися така вогниста заправка може навіть без додаткової стерилізації тари: розклали по чистим банкам, залили тонким шаром масла і залишайте в прохолоді до моменту потреби.
Інгредієнти:

  • гострий перець чилі - 980 р;

  • часникові зубки - 90 г;

  • оцет - 35 мл;

  • жменя зелені кінзи;

  • солодкий червоний перець - 440 г;

  • мелений коріандр - 1 ч. ложка;

  • морська сіль - 235 р.


  • Приготування
    За три дні до початку приготування, гострі перці слід викласти на сонце і залишити злегка злегка зів'янути. По закінченні часу очистіть стручки від плодоніжок і видаліть насіння, не забувши неодмінно захищати руки гумовими рукавичками. Стінки очищених плодів довільно наріжте разом з солодким перцем і відправте в чашу блендера. Слідом покладіть очищені зубки часнику, додайте коріандр, сіль і добру жменю кінзи. Влийте оцет і перетворіть всі складові в кашку. Подібну процедуру можна зробити і за допомогою блендера, або вручну, якщо вистачить сил і терпіння.

    Грузинська аджика з горіхами на зиму - рецепт


    Інгредієнти:

  • гострий перець - 510 г;

  • часник - 5-6 головок;

  • волоські горіхи - 120 г;

  • зелень кінзи - 340 г;

  • коріандр мелений - 1 ч. ложка;

  • морська сіль - 35 р.


  • Приготування
    Надягши гумові рукавички, зріжте з перців плодоніжки і видаліть насіння. Стінки плодів покладіть в чашу блендера, додайте часникові зубки, підсушені і ретельно очищені волоські горіхи, а також зелень і коріандр з сіллю. Подрібніть все в пасту.
    Обдайте банки для заготовок окропом і розкладіть по них гострий соус. Покрийте аджику рослинним маслом на сантиметр, потім загорніть банки і зберігайте в прохолоді.

    Гостра грузинська аджика з помідорами – рецепт


    Додавання томатів у традиційний рецепт неприпустимо, однак, якщо ви хочете приготувати соус з м'якою гостротою, то така опція стане ідеальною.
    Інгредієнти:

  • томати - 980 р;

  • часникові зубчики - 12-15 шт.;

  • гострий перець - 420 г;

  • солодкий перець - 220 г;

  • сіль - 15 р.


  • Приготування
    Очистіть солодкий перець та томати від насіння, а стінки плодів пюрируйте будь-яким зручним способом разом з гострим перцем і часником. Додайте в овочеве пюре сіль і перелийте його в широкий посуд. Залиште аджику бродити на 4-5 днів, щодня перемішуючи, щоб дати вихід газу. Перебродив соус розлийте по банках, покрийте шаром масла і зберігайте, накривши кришкою, при будь-якому температурному режимі.

    Зелена грузинська аджика – рецепт


    Інгредієнти:

  • зелений перець (солодкий) - 440 г;

  • зелений перець (гострий) - 25 г;

  • часник - 7-8 зубков;
  • Грузинська аджика – рецепт

  • ядра волоських горіхів - 30 г;

  • зелень базиліка, кінзи, кропу - по жмені;

  • оцет - 10 мл;

  • хмелі-сунелі - щіпка.


  • Приготування
    Очистивши обидва види перцю, подрібніть стінки плодів, пропустивши їх через м'ясорубку. До кашки з перців додайте пюрированные часникові зубки, подрібнену зелень, розтерті в ступі горіхи, оцет і хмелі-сунелі з сіллю. Повторно збийте всі складові разом і розлийте аджику по чистій тарі. Через пару днів соус можна буде пробувати.