Для справжніх цінителів грузинської кухні пропонуємо традиційні рецепти аджики по-грузинськи. Ця пряна заготовка має божественний аромат і дуже гострий смак. Її можна додавати в перші страви, до м'яса або подавати в якості самостійної приправи.
Справжня класична грузинська аджика - рецепт
Інгредієнти: перець гострий – 05 кг; зелень кінзи і петрушки – 04 кг; часник – 4 головки; горіхи волоські – 01 кг; хмелі-сунелі – 50 г; насіння коріандру – 25 г; сіль – 3 ст. ложки. Приготування Щоб убезпечити себе від пекучих» наслідків роботи з перцями, перед приготуванням аджики по-грузинськи за традиційним рецептом обов'язково надягаємо гумові рукавички.
Першим ділом промиваємо гострий перець і зелень і хорошенечко просушуємо. Потім позбавляємо перці від плодоніжок і за бажанням від насіння, волоські горіхи підсушуємо на сухій сковорідці. Часник очищаємо від лушпиння і при необхідності промиваємо і просушуємо.
Два три рази пропускаємо перці, зубці часнику і волоські горіхи через м'ясорубку. Потім додаємо сіль, хмелі-сунелі, подрібнені в ступі насіння коріандру і дуже дрібно нарізану зелень кінзи і петрушки. Все ретельно перемішуємо до розчинення солі, розкладаємо по стерильним баночках, прикривають кришками і визначаємо в холодильник.
Суха грузинська аджика
Інгредієнти: гострий перець – 07 кг; насіння коріандру – 75 г; хмелі-сунелі – 75 г; сіль крупна, не йодована. Приготування Гострі перці промиваємо, нанизуємо на нитку і підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні на два тижні. Коли пекучі стручки підсохнуть, зрізаємо з них плодоніжки, а іншу частину пропускаємо кілька разів через м'ясорубку. Додаємо хмелі-сунелі, розтерті в ступі насіння коріандру, сіль за смаком. Добре перемішуємо масу, розкладаємо тонким шаром на чистий аркуш паперу і даємо підсохнути кілька днів. Потім складаємо в будь-яку зручну ємність або пакет і визначаємо на зберігання в прохолодне місце.
Гостра грузинська аджика з базиліком
Інгредієнти: гострий червоний перець – 220 г; часник – 1 велика головка; сушений базилік – 2 ст. ложки; сушений кріп – 1 ст. ложка; уцхо-сунелі – 15 ст. ложки; мелений коріандр – 15 ст. ложки; свіжа зелень базиліка – 1 пучок; свіжа зелень кінзи – 1 пучок; сіль крупна, не йодована. Приготування Надягаємо гумові рукавички і приступаємо до приготування аджики по-грузинськи. Промиваємо гострі перці, обсушуємо і очищаємо їх від плодоніжок і насіння. Чистимо часник, а насіння коріандру подрібнюємо в кавомолці або розтираємо в ступці.
При наявності блендера складаємо очищені перці і часточки часнику в чашу, засипаємо всі спеції, закладаємо попередньо вимиту і просушену зелень кінзи і базиліку і перемелюємо все хорошенечко.
Для подрібнення компонентів можна також скористатися м'ясорубкою, пропустивши через неї кілька разів перці, часник і свіжу зелень, а потім додати всі спеції і перемішати.
Тепер залишилося додати сіль. Вона повинна бути великою і не йодованої, щоб забезпечити більш тривале зберігання аджики. Кількість солі залежить від того, скільки аджика зможе розчинити її в своїй масі. Всипаємо для початку дві столові ложки і перемішуємо. Якщо кристали повністю розчинилися, додаємо ще трохи. І так робимо до тих пір, поки сіль перестане розчинятися.
Зелена грузинська аджика - рецепт
Інгредієнти: зелень селери – 300 г; зелень кінзи – 200 г; зелень петрушки – 100 г; м'ята – 2-3 гілочки; зелений гострий перець – 200 р; часник – 2 головки; горіхи волоські – 50 г; сіль – 40-45 г; мелений чорний перець – за смаком. Приготування Гострий перець і всю зелень промиваємо, просушуємо, і подрібнюємо у блендері або м'ясорубці з очищеним часником і горіхами. Не забуваємо, попередньо, позбавити перці від плодоніжок і насіння. Приправляємо масу сіллю, меленим чорним перцем, добре перемішуємо, розкладаємо по банках і відправляємо в холодильник на зберігання.