Грузинська кухня славиться рецептами пряних, гострих і ситних страв на м'ясній основі. За багатство смаків і ароматів ця кухня полюбилася їдцям з усіх куточків світу, саме тому багато класичні грузинські рецепти з часом обросли величезною безліччю варіацій. Суп харчо не є винятком, його класичний рецепт неодмінно включає яловичину, велика кількість часнику і зелені, інші складові варіюють в залежності від району, в якому готується страва.
Класичний рецепт супу харчо з рисом
Як ми відзначили раніше, грузинські страви славляться своєю ситністю. Для збільшення поживної цінності в бульйон додають рис, який, в поєднанні з м'ясом, прекрасно бореться з голодом на довгі години вперед.
Інгредієнти: волоські горіхи - 115 г; рис - 170 г; яловичина - 12 кг; ткемалі - 55 мл; листя лавра - 2 шт.; часникові зубки - 5 шт.; жменя свіжої зелені (кінза, петрушка); хмелі-сунелі - 5 г; гострий перець - за смаком. Приготування Як правило, для приготування харчо беруть шматок яловичини з жирком. М'ясо спершу обполіскують, а потім кладуть у каструлю, заливають парою літрів води і варять з лавром не менше півтора годин. При цьому варто не забувати знімати з поверхні супу будь шум і піну. По закінченні часу вийміть яловичину з бульйону разом з лавром: листя викиньте, а м'ясо наріжте. Поверніть яловичину назад в каструлю, розведіть в бульйоні ткемалі, всипте рис і варіть суп до розм'якшення зерен. Рецепт класичного супу харчо по-кавказьки практично підійшов до кінця, залишається лише доповнити суп жменею нарубаної зелені, гострим перцем, сіллю і розтертими в пасту горіхами з часниковими зубками.
Суп харчо з баранини - класичний рецепт
Існують варіації рецепта харчо і без використання яловичини, а на основі баранини. У хід може йти як м'якоть, так і м'ясо на кістці, останнім підходить для варіння найбільш наваристого бульйону.
Інгредієнти: баранина - 560 г; часникові зубки - 4 шт.; рис - 230 г; ріпчаста цибуля - 220 г; ткемалі - 140 г; томатна паста - 15 г; волоські горіхи - 110 г; хмелі-сунелі - 5 г; стручок гострого перцю; жменя зелені кінзи і петрушки. Приготування Почніть з варіння бульйону, для якого м'ясо повинно провести у воді на мінімальному вогні не менше півтора годин. Коли баранина буде м'якою, охолодіть і наріжте її, а поки м'ясо остигає, всипте в бульйон рис і відваріть його до м'якості. У суп додати засмажку з дрібно нарізаної цибулі з томатною пастою, розведіть ткемалі і приправити страву хмелі-сунелі і пастою з розтертих зубків часнику. Перед зняттям страви з вогню, поверніть в каструлю м'ясо, доповніть суп зеленню і пастою з розтертих волоських горіхів з нарізаним гострим перцем.
Харчо по класичному рецепту можна зробити і в мультиварці. Для цього виконуйте всі етапи приготування в режимі «Варка» або «Суп». Час встановлюється автоматично.
Суп харчо - класичний рецепт приготування
Інгредієнти: яловичина - 630 г; ріпчаста цибуля - 310 г; морква - 140 г; томатна паста - 45 г; часникові зубки - 5 шт.; рис - 135 г; волоські горіхи - 85 м; жменя зелені петрушки і кінзи. Приготування Яловичину залийте двома літрами води і поставте на вогонь на півтори години. Поки м'ясо вариться, приготуйте засмажку з подрібнених овочів, влийте до неї ополоник бульйону і розведіть в ньому томатну пасту. Яловичину вийміть і наріжте, а в отриманому бульйоні відваріть рис до м'якості. Поверніть м'ясо в каструлю, додати засмажку і пасту з волоських горіхів з часником. Приберіть страву з вогню, всипте зелень і залиште все настоятися перед подачею на 15 хвилин.